Obuljen Koržinek o Jasenovcu: Ne treba od komemoracije stvarati podjele u društvu, već se prisjetiti svih žrtava

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla je u četvrtak kako je u sutrašnjem izvještavanju o obilježavanju Dana proboja zatočenika iz ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac potrebno govoriti o zločinima koji su se tamo dogodili, a ne o tome tko je došao.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek je poručila kako Spomen-područje Jasenovac i Savjet Spomen-područja organiziraju komemoraciju sutra, upravo na sam dan proboja te će izaslanstvo Vlade i Hrvatskog sabora biti na toj komemoraciji, kao i veliki broj drugih dionika i predstavnika naroda stradalnika.

Sigurna je da svi oni koji se neće odazvati u tom terminu, nego otići u nekom drugom terminu, imaju svoje razloge.

"Pozivam vas da ne stvaramo od ove komemoracije neko pitanje razdora ili podjela u društvu, nego da nastojimo da se sutra prisjetimo svih žrtava i da znamo zašto tamo idemo. Tamo ne idemo da bismo iznosili neke svoje političke stavove o dnevnim političkim situacijama, nego da bismo komemorirali te zločine. To mjesto, datum i ti događaj traže dostojanstvo", poručila je Obuljen Koržinek.

Ustavni sud dao svoj stav

Govoreći o zakonskoj zabrani pozdrava "Za dom spremni", podsjetila je kako je isticanje takvih simbola kažnjivo i po Prekršajnom i Kaznenom zakonu, da je policija puno puta postupala i privodila, da je Ustavni sud o ovom pitanju dao svoj stav, ali i kako postoji prostor da se usuglasi sudska praksa.

Navela je kako nastavljaju razgovor o tome, a mišljenja je kako najviše mogu napraviti kroz obrazovanje.

"Zato sam apelirala da sutrašnji dan posvetimo ne izvještavanju o tome tko je bio, kada ili je li došao ili nije, nego da ga posvetimo snažnim porukama o zločinima koji su se tamo dogodili i da osvještavamo kroz medije i javne nastupe važnost njegovanja kulture sjećanja", poručila je ministrica.

Time će sigurno doprinijeti da neprimjerenih parola, poziva i događaja bude puno manje u našem društvu, dodala je.

Također je najavila kako će ususret hrvatskom predsjedanju Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA) sljedeće godine, u koordinaciji svih resora i svih partnera dodatno pokrenuti projekte koji se tiču edukacije mlađih generacija o Holokaustu i zločinima.

Vezano za sastanke s predsjednikom Koordinacije židovskih općina Ognjenom Krausom, rekla je kako je Vlada otvorena za razgovor jer imaju isti cilj da spriječe pojave pozivanja na mržnju i isticanja neprimjerenih simbola.

Izvor: Hina/Vlada

Stranica