Obuljen Koržinek: Prosvjed samostalnih umjetnika bespotreban, cjeloviti zakon će značajno unaprijediti status svih

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek bespotrebnim je ocijenila prosvjed na kojemu su samostalni umjetnici tražili podizanje koeficijenta na 1,8 te najavila finalizaciju cjelovitoga Zakona o umjetnicima i obavljanju umjetničke djelatnosti.

"Mislim da je ovo jedan bespotreban prosvjed jer smo upravo s predstavnicima strukovnih udruga koje su dale svoje predstavnike u radnu skupinu, dogovorili da idemo u finalizaciju cjelovitog Zakona o umjetnicima i obavljanju umjetničke djelatnosti", rekla je ministrica novinarima nakon sjednice Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Cjeloviti zakon će, poručuje, značajno unaprijediti status svih koji samostalno obavljaju djelatnost, a to nije samo pitanje koeficijenata, nego i pitanje uređenja poreznih olakšica, dodatnih potpora, sigurnosti freelancera i drugo.

Ministrica je podsjetila da je koeficijent 2002. godine SDP-ova vlada smanjila na 0,35 te da ga je HDZ-ova vlada 2004. povećala na 1,2, a nakon toga je u okviru kriznih mjera spušten na 0,8. "Sada kada su se ispravljali pojedini segmenti zakona iz tog kriznog vremena, ispravljen je i ovaj koeficijent", rekla je Obuljen Koržinek dodavši da on obuhvaća oko 1400 umjetnika.

Upozorila je, međutim, da se, posebno za vrijeme covida, pokazalo da velik broj umjetnika djeluje izvan tog sustava te da nije uopće zaštićen. Upravo zbog toga je, smatra, važno donijeti cjeloviti zakon.

Licemjerno je da temu diže platforma Možemo! koja je rezultate financiranja objavila tek u ožujku

Podsjetila je i na to da je Ministarstvo od prve godine njezina mandata počelo redovito i na vrijeme objavljivati rezultate financiranja kulture, što je, kako je kazala,  najvažnije za stabilnost i sigurnost onih koji rade u kulturnom sektoru.

"Dakle sve se objavi u prethodnoj godini za sljedeću", istaknula je.

Krajnje licemjernim smatra da temu koeficijenata samostalnih umjetnika "diže platforma Možemo! koja je u gradu Zagrebu dočekala ožujak da bi objavili rezultate financiranja za ovu godinu". Umjetnici ne mogu raditi ako nemaju sredstva, zaključila je.

Saborskoj zastupnici Urši Raukar, koja je danas podržala prosvjed samostalnih, ministrica je poručila da je "dio energije mogla uložiti u to da svoje stranačke kolege u Zagrebu uvjeri da je za umjetnike neizmjerno važno da na vrijeme znaju s kojim sredstvima raspolažu, a ne tek u ožujku".

Puno je napravljeno u obnovi javnih zgrada

Govoreći o obnovi nakon potresa, istaknula je kako je jako puno napravljeno u obnovi javnih zgrada, pri čemu je odbacila prozivanja oporbe, posebno u Zagrebu.

"Mislim da možemo biti zadovoljni s ogromnim poslom koji je napravljen, posebno na obnovi javnih zgrada,  a znali smo od početka da ćemo imati poteškoća, u prvom redu zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa u obnovi privatnih zgrada. Najavljena su ubrzanja", rekla je istaknuvši da će se sredstva iz Fonda solidarnosti iskoristiti.

Oporbeni političari pogotovo oni koji su na vlasti u gradu Zagrebu, ne bi trebali danas bilo koga prozivati, dodala je osvrnuvši se na svoj resor.

"Kada smo vidjeli da se grad Zagreb nije pokretao u obnovi javnih zgrada, posebno javnih kulturnih institucija, uzeli smo ih putem Ministarstva kulture i medija pa se na taj način realizira oko 70 milijuna eura za oko tridesetak zgrada. Ne čujete nikad mene da ih prozivam za to. Ni zašto su išle polako javne nabave, zašto su se usporile, nego radimo zajedno, sazivamo sastanke, pokušavamo ubrzati, a tako radimo sa svim jedinicama lokalne samouprave", istaknula je Obuljen Koržinek.

Izvor: Hina/Vlada
 

Pisane vijesti | Nina Obuljen Koržinek