Obuljen Koržinek: Tjednik koji je objavio senzacionalistički članak, 2021. istu je zgradu naveo kao dobar primjer obnove

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek gostovala je na N1 televiziji. Apeliram na političku oporbu, malo više proučavajte propise, a malo manje perpetuirajte lažne vijesti, poručila je.

Upitana o napisima jednog tjednika o obnovi zgrade u kojoj stanuje Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, ministrica Obuljek Koržinek je odgovorila da je isti tjednik, koji je danas objavio senzacionalistički članak, u travnju 2021. godine tu zgradu istaknuo kao - dobar primjer obnove.

„Stanari su se te zgrade dogovorili da idu u samoobnovu. Imate fotografije i njihove intervjue. Podigli su kredit i sufinancirali konstrukcijsku obnovu. Suvlasnik stana u toj zgradi, jedan od 10 ili 12, nije gospodin Frka-Petešić, nego su Državne nekretnine. One su, kao i svaki suvlasnik, sudjelovale u obnovi tog stana. Isti tjednik, koji danas piše ovakvu laž, da je netko 'preko reda obnavljao stan' u kojem živi predstojnik premijerova ureda, prije devet mjeseci je tu zgradu imao na svojim stranicama kao dobar primjer obnove. Nisu, dakle, Državne nekretnine to pokrenule za taj jedan stan, nego su se svi suvlasnici dogovorili da obnavljaju svoju zgradu. U okviru te obnove je obnovljen taj stan“, pojasnila je Obuljen Koržinek.

Kekin govori nebuloze o „prioritetima“,  upravo  Grad Zagreb je bio dužan donijeti plan obnove kulturno-povijesne cjeline

Kada se donosio zakon, nastavila je, upravo smo mi i naš resor – znajući kakvo je stanje u Gradu Zagrebu – sugerirali da se unese članak koji govori o samoobnovi jer je logično da će puno brže biti – suvlasnici svatko za svoju zgradu, nego da se čeka cjelovita obnova.

„Kad ovo komentira gospođa Mrak Taritaš, ona to jako dobro zna, pa je reagirala kako je reagirala. Gospođa Kekin? Pa njena stranka je na vlasti u Gradu Zagrebu – i ona govori ovakve nebuloze 'nemate prioritete“. Pa tko treba donijeti prioritete za Grad Zagreb? Država? Grad Zagreb je bio dužan, po zakonu, donijeti plan obnove kulturno-povijesne cjeline. Nisu ga počeli ni raditi! Mi smo ga donijeli za Petrinju, a donosimo ga sada za Sisak“, istaknula je Obuljen Koržinek.

Ovo je – izdvojila je ministrica – pozivan primjer. „Nije država to inicirala. Radi se o privatnoj imovini, zato je zakon nudio dvije mogućnosti: da se dogovorite vi kao suvlasnici jer se uvijek morate dogovarati. Ako se dogovorite sami, ne morate nikoga čekati. Tada smo i rekli – to će biti puno brže, nego da se čeka organizirana obnova, javne nabave, sve ono što država mora provesti“, rekla je.

Kazala je da isti tjednik koji je pisao baš o toj zgradi pisao, danas plasira fake news da je netko 'dizao telefone' i urgirao za taj stan. „Oni se moraju za to ispričati. Jer, ovo je strašna neistina koja potiče nezadovoljstvo tamo gdje ga ne treba biti“, poručila je.
Kazala je da se Fondom za obnovu upravlja zajednički, a u Upravnom vijeću sjede predstavnici Grada Zagreba, susjednih županija i države.

„Svi moramo zajednički raditi“, dodala je.

Obuljen Koržinek istaknula je da se odmah znalo da će obnova trajati duže ako zgrada ima kulturnu vrijednost.

“Smjernice za kulturnu-povijesno cjelinu, za sve zgrade, za sve donjogradske blokove, mi smo donijeli dva mjeseca nakon potresa, Gradski zavod i Grad Zagreb to trebaju provoditi. Mislim da nema dovoljno ljudi i da im Grad treba dati više ljudi”.

Ključno je da se povuče više sredstava za infrastrukturu

Komentirala je i napise da bismo mogli izgubiti milijarde koje su nam na raspolaganju za obnovu.

“Tko kaže da ćemo izgubiti milijarde? Ja sam bila na tehničkom sastanku. Zašto Vi mislite da mi nećemo potrošiti sredstva?”, pitala je, a potom objasnila kako se troši novac. Kaže da je zasad potrošeno malo jer prvo idu manji troškovi. Također, rekla je da u pismu Europske komisije stoji kako vide da se rade realokacije te da moraju napraviti dinamiku trošenja sredstava po resorima.

“Sada sam rekla da smo mi skinuli dio tereta s Grada Zagreba kako bismo ubrzali. Ja ne očekujem da mi Kekin docira putem kamera, nego da, ako smo se mi potrudili i preuzeli na sebe ono što je bilo njihovo, da se onda potrude da sve urede te pokrenu, da ih ubrzaju. E tako ćemo mi potrošiti novac”, poručuje.

Rekla je i kako ona do detalja zna svaki projekt u svome resoru te da je istina da se neki projekti neće moći realizirati, a neki, za koje su mislili da će biti poteškoća, hoće. Zbog tog se, kazala je, preugovorilo previše.

“Sigurno je da će biti poteškoća u zdravstvenom sustavu jer ne možete evakuirati bolnice usred pandemije. Taj novac će se realocirati i ono što je ključno je da se povuče više sredstava za infrastrukturu i to je ono čemu primarno služi Fond solidarnosti. Sve što se zbiva u Zagrebu, bilo da to provodi Grad Zagreb ili netko drugi, to je sve povezano s obnovom nakon potresa jer je svima jasno da su nastale velike štete na infrastrukturi”, rekla je.

Dodala je i kako je sigurna da će njezin sustav povući cijeli iznos alokacije, a možda i dodatno dio koji je bio namijenjen za zdravstveni sustav koji se trenutno ne može obnoviti zbog pandemije.

Odgovorila je i na pitanje zašto se sakralni objetki obnavljaju prije nego javni, kaže da je to zato što oni nisu obveznici javne nabave pa kod njih neke stvari mogu brže.

Komentirala je i inicijativu oporbe za smjenom ministra Horvata.

“Oporba stalno pokreće inicijative, nije ministar Horvat ni prvi ni zadnji. Svatko od nas ministara će biti ministar dok premijer procjenjuje da mi svoj posao radimo dobro”, dodala je.

Neozbiljna oporba

Ponovno je komentirala istupe Anke Mrak Taritaš i Ivane Kekin.

“Jedna zastupnica jako dobro poznaje procedure, a jedna druga, sasvim sam sigurna, ne poznaje ništa, ali obje imaju obavezu reći istinu pred medijima”, kazala je.

“Ja apeliram na političku oporbu, malo više proučavajte propise, a malo manje perpetuirajte lažne vijesti. Ovo je u krajnjem slučaju neozbiljno, pa valjda je u interesu gospođe Kekin, da građani, za koje je njezina stranka odgovorna, dobiju prave informacije, zaključila je ministrica Obuljen Koržinek.

Izvor: Vlada/N1

Pisane vijesti