Obuljen Koržinek u Temi dana: Zakon o obnovi mora biti pravičan, podignuti razinu sigurnosti i izdržati test vremena

Zbog samo desetak sekunda potresa bit će potrebno desetak godina radova na obnovi oštećenih zgrada u Zagrebu i okolici. Vlada je u saborsku proceduru poslala prijedlog zakona koji će to i omogućiti. Dio novca za obnovu već je osiguran, dio tek treba osigurati. Procijenjena šteta penje se na više od 11 milijardi eura.

Prema prijedlogu 60 posto troškova financirat će Vlada, 20 posto lokalne jedinice, a 20 posto vlasnici.

Na pitanje zašto grad Zagreb neće sudjelovati sa malo više sredstava ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek gostujući u Temi dana rekla je kako se ovo odnosi na sufinanciranje višestambenih zgrada, a da će grad Zagreb morati dodatno ulagati ogromna sredstva u sanaciju i obnovu zgrada javne namjene.

- To je konstrukcijska obnova koja će učvrstiti zgrade do određene razine protupotresne sigurnosti. Jedna razina tražit će se za privatne obiteljske kuće odnosno za višestambene stambene kuće, a jedna razina sigurnosti za zgrade javne namjene posebno bolnice i škole. Građani koji budu željeli više od minimalnog standarda koji se postavlja nužnim to će moći, ali će morati sami financirati.

Istaknula je kako zakon predviđa određene socijalne kategorije, te kako je grad Zagreb već raspisao neke javne pozive.

- Ovaj zakon mora bit pravičan, osigurati brzu i kvalitetnu obnovu, podignuti razinu sigurnosti i izdržati test vremena, rekla je Obuljen Koržinek. 
 
Izvor: HRT / Vlada

Pisane vijesti | Nina Obuljen Koržinek