Obuljen Koržinek za RTL: Neće propasti niti jedan cent europskog novca namijenjenog za obnovu od potresa

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, govoreći o roku za korištenje Fonda solidarnosti u obnovi nakon potresa, rekla je kako je riječ o procesu u kojem partnerski nadležni resori i koordinacijsko tijelo stalno komuniciraju tijek postupka. 

''Specifično je da za razliku od drugih država koje su trošile Fond solidarnosti na jednu katastrofu, nama su se zapravo preklopile dvije katastrofe, tako da mi zapravo cjelovito komuniciramo sve aktivnosti. Danas je s predsjednicom Europske komisije razgovarao predsjednik Vlade i potvrđeno je da će se naša argumentacija koju vidimo i mi i Europska komisija i svi građani, zapravo uvažiti'', rekla je Obuljen Koržinek. 
 
Napomenula je kako se ne treba govoriti o produljenju, nego o situaciji dviju katastrofa koje gotovo istovremeno pogađaju isto  područje. Smatra kako se ne radi o isplati novca. 
 
''Tu je netko bacio jednu tezu koja je u ovom trenutku potpuno irelevantna. Postoje troškovi koji nastaju, gospodin Korlaet je rekao kolika je procjena da je Zagreb do sada potrošio, ne samo na obnovu, nego za brojne projekte infrastrukture. Mi imamo  rok u kojem moramo potrošiti sredstva, a onda imate rok od 6 mjeseci u kojem morate sastaviti revizijsko izvješće. Ono što  su stalno postavljali pitanje mediji, bilo je za one projekte koji su ugovarani putem ministarstva kulture, obrazovanja i zdravstva koji se tiču infrastrukture u smislu zgrada'', kazala je ministrica.
 
Situacija na Banovini složenija

Tvrdi kako se ključna potrošnja odnosi na infrastrukturu, u ovom trenutku procjena je kako je potrošeno, za Zagreb oko 250 milijuna kuna, u svim sredstvima koja su isplaćena. To su svi ključni radovi u infrastrukturi, inzistira ministrica. U slučaju petrinjskog područja, prema podacima ministarstva financija, do sada potrošeno više od 56 posto alokacije. 
 
''Tamo je operacija puno složenija. U kojem trenutku vi akreditirate te novce i ispostavljate račune, to ovisi o dinamici javnih poziva'', kaže Obuljen Koržinek. 
 
Tvrdi kako neće propasti niti jedan cent europskog novca. 
 
''Ja ne znam tko baca takvu tezu uopće u medije i kako ona stalno postaje tema kada znamo da iz Fonda solidarnosti vi pokrivate samo jedan mali dio ukupne štete. A od ukupne štete samo je jedan dio, onaj koji se odnosi na javnu infrastrukturu, dio koji možete pravdati putem Fonda solidarnosti'', pojasnila je Obuljen Koržinek. 
 
Sve ono što se tiče obnove privatnih kuća i zgrada, to ide iz nacionalnih sredstava. Ministrica tvrdi da nismo imali dva potresa koja su pogodila isto područje i COVID, koji je usporio poslove, i dinamika obnove bi bila potpuno drugačija.
 
''Za Zagreb je nadležan gradski Zavod koji je u nadležnosti grada, za Petrinju i Sisak nadležan je konzervatorski odjel  ministarstva kulture i medija, imamo jako dobru suradnju. Ponekad projektanti očekuju da ide brže, no bilo je nekih  zastoja. Gdje smo ih uočili smo ih otklonili'', rekla je ministrica. 
 
Izvor: RTL / Vlada

Pisane vijesti