Očekujemo da se tijekom hrvatskog predsjedanja pokrenu pregovori o uređenju budućih odnosa EU-a i UK

  • Slika /Vijesti/2019/11 studeni/21 studenoga/Varadkar/VRH_8690.JPG

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima irskoga premijera Lea Varadkara, s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, Brexitu, Višegodišnjem financijskom okviru te hrvatskom predsjedanju Vijećem Europske unije.

"Naša trgovinska razmjena prelazi oko 110 milijuna eura", rekao je Plenković uvodno izrazivši zadovoljstvo pozitivnim političkim dijalogom između dviju vlada, kao i dolaskom više od 100 tisuća irskih turista na hrvatski Jadran.
 
Plenković je kazao da su glavninu  razgovora posvetili hrvatskim pripremama za predsjedanje Vijećem EU-a  rekavši da su za irskog premijera posebno važni događaji nakon izbora u Ujedinjenoj Kraljevini, a vezani su za okončanje sage o Brexitu.
 
Očekujemo brzu ratifikaciju Brexita i pregovore u o budućim odnosima
 
"U varijanti da se potvrdi aktualna vlada premijera Johnsona očekujemo da će hrvatska zadaća biti da se relativno brzo ratificira sporazum o povlačenju, tzv. uređeni izlazak Ujedinjene Kraljevine, što je po nama najvažnije, bitno je za Irsku i mi smo cijelo vrijeme vrlo korektno i solidarno podržavali napore Irske da se ne dogodi "tvrdi" Brexit bez dogovora, nego kroz pravni put uređenja ovoga sporazuma".
 
"Očekujemo da se relativno brzo ratificira sporazum o povlačenju i pokrenemo pregovore o budućim odnosima", rekao je Plenković i podsjetio da Michael Barnier u slučaju Brexita postaje pregovarač za buduće odnose EU-a i Ujedinjenog Kraljevstva.
 
"Naša je pozicija bila da se u siječnju, ako rezultat bude takav kakav očekujemo, sporazum ratificira na razini Europskog parlamenta i Vijeća i da potom prionemo ključnoj zadaći za vrijeme hrvatskog predsjedanja, a to su pregovori o budućim odnosima. Da se izabere nekoliko najbitnijih elemenata na kojima želimo bazirati buduće odnose s Ujedinjenom Kraljevinom te da se usvoji pregovarački mandat s obzirom na relativno kratak tranzicijski rok."
 
Plenković smatra da je postizanje dogovora o budućim odnosima do kraja sljedeće godine "vrlo ambiciozno", ali ne i nemoguće jer "gdje ima volje, ima i načina".
 
Varadkar: Uvjereni smo da će Hrvatska napraviti izvrstan posao kao predsjedateljica EU-a
 

"Uvjereni smo da će Hrvatska napraviti izvrstan posao kao predsjedateljica EU-a", rekao je isrki premijer.
 
Hrvatska predsjedanje preuzima početkom 2020., u godini kada bi se Brexit zaista mogao i dogoditi", dodao je irski premijer. Britanci izlaze na izbore 12. prosinca, a ako aktualni premijer Boris Johnson pobijedi i osvoji većinu, Varadkar vjeruje da će se "sporazum brzo ratificirati" i da to nije kraj. 
"Tko god postane premijer i formira vladu, rado ćemo sjesti s njima, poslušati ih i raditi s njima", kaže Varadkar i dodao da bez obzira na rezultat izbora može reći Ircima da "neće biti tvrde granice između Irske i Sjeverne Irske".
 
"Brexit ne završava izlaskom Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a već samo prelazi u sljedeću fazu. Uslijedit će pregovori o trgovini, sigurnosti i političkom partnerstvu s UK-om", rekao je.
 
Premijeri dviju članica Unije razgovarali su još o Višegodišnjem financijskom okviru 2021.-2027., europskom proširenju i perspektivi zemalja jugoistočne Europe koje će također biti u fokusu hrvatskog predsjedanja.
 
"Europski proračun treba biti prikladan i podržavati dugotrajne uspješne politike poput kohezijske, kao i zajedničku poljoprivrednu politiku koja je vrlo važna za naše ruralne zajednice", naglasio je Varadkar, dodavši da Irska pripada među zemlje koje podupiru otvaranje razgovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom u nastavljanju njihova europskog puta.
 
Na novinarski upit o recentnoj aferi u MORH-u premijer Plenković odgovorio je da ga je potpredsjednik Krstičević obavijestio o događaju.
 
"Ovo je nažalost ponašanje koje nije u skladu s očekivanjima, niti propisima, prema tome mogu samo ponoviti da će odgovorni snositi posljedice", zaključio je.
 
Izvor: Hina / Vlada
 



Pisane vijesti | Andrej Plenković