Od 123 umrlih proteklog tjedna, 93 nije bilo cijepljeno. Svi preminuli u dobi 30-64 godina nisu bili cijepljeni

Slika /Vijesti/2021/listopad/22 listopada/HN20211022242592.JPG

U tjednu od 16. do 22. listopada u Hrvatskoj su od covida-19 umrle 123 osobe od kojih 93 nije bilo cijepljeno, objavila je u petak Vladina stranica koronavirus.hr.

Među necijepljenima najviše umrlih bilo je u dobi iznad 65 godina, njih 77, pri čemu je 35 osoba bilo starije od 80 godina, 19 u dobi od 70 do 74 godine, 15 u dobi između 75 i 79 godina, a osam starosti od 65 do 69 godina.

U proteklom je tjednu umrlo 30 osoba koje su primile obje doze cjepiva, a sve su bile starije od 65 godina, pri čemu je najviše, njih 15, bilo starije od 80 godina.

U dobnim skupinama od 30 do 64 godine preminulo je ukupno 16 osoba, sve su bile necijepljene, napominje koronavirus.hr. 

Beroš: Cijepljenje spašava živote i pomaže izlasku iz krize

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u petak, komentirajući pismo pet članova Znanstvenog savjeta koji su se jutros ogradili od istupa člana Savjeta Gordana Lauca, kako pojedinačno istupanje članova šteti Savjetu i šalje lošu sliku i poruku nekonzistentnosti.

“Jasno je za znanost da se propituje, no kad imate znanstveni forum on putem glasnogovornika ili člana Vlade iskaže stavove", rekao je Beroš novinarima nakon što je s europskom povjerenicom za zdravstvo i sigurnost hrane Stellom Kyriakides obišao cjepno mjesto na Zagrebačkom Velesajmu.

Oko pojedinačnog istupanja članova Savjeta u vlastitoj ingerenciji putem društvenih mreža usuglasili smo se da moramo upozoriti da takav način komentiranja stručno utemeljenih činjenica šteti. Imamo Znanstveni savjet koji šalje nedvosmislene poruke - cijepljenje spašava živote i pomaže izlasku iz krize, kazao je Beroš.

Petero članova Znanstvenog savjeta u petak se ogradilo od svih istupa Lauca o pandemiji, a posebice od najnovijih Laucovih poruka da je pandemija završena, kao i preporuka za cijepljenje samo starijih osoba.

Upitan kako je moguće da osobe iz Znanstvenog savjeta vode javnu antikampanju prema službenoj kampanji Beroš je odgovorio: “Možda imate bolje informacije. U ovom trenutku imam informaciju da je većina članova Znanstvenog savjeta konstruktivna i dalje, želi sudjelovati u Vladinom promišljanju o krizi i ne namjerava napustiti Znanstveni savjet jer bi to značilo lošu poruku, poruku nekonzistentnosti".

Moramo se boriti za svoje ideje ako u njih vjerujemo, nastavit ćemo to i dalje. Važno je slati jasnu poruku što Vlada čini. Svi članovi Znanstvenog savjeta koji to ne čine, neka se propitaju o tome, kazao je.

Ponovio je kako se ne slaže s Laucovim izjavama na društvenim mrežama.

“Ni ja se ne slažem s njegovim izjavama, o daljnjem postupanju odlučit će onaj tko je relevantan. Jučer sam naveo argumentaciju zašto je važno propitivati znanost, imati nekoliko različitih utemeljenja za razmišljanje”, rekao je ministar.

Europska povjerenica poručuje hrvatskim građanima da se cijepe

Europska povjerenica za zdravstvo i sigurnost hrane Stelle Kyriakides, koja je u petak s ministrom zdravstva Vilijem Berošem obišla cjepno mjesto na velesajmu, poručila je hrvatskim gađanima da se cijepe i slušaju poruke znanstvenika, a ne poruke s društvenih mreža.

"Želim poslati vrlo jednostavnu poruku hrvatskim građanima - cijepite se kako bi zaštitili sebe, svoje sugrađane i kako bolnice opet ne bi postale prepune oboljelih. To je vrlo jasna poruka, zasnovana na znanosti i realnosti koja nam je poznata. Slušajte znanstvenike, a ne 'eksperte' na društvenim mrežama", rekla je Kyriakis.

Nismo u istoj situaciji kao 2020. godine, danas imamo sigurno i djelotvorno cjepivo koje je odobreno za upotrebu u EU, imamo dovoljno cjepiva, ali moramo ići naprijed. Ne želimo imati pandemiju necijepljenih, kaže europska povjerenica.

Hrvatska je dosad cijepila oko 55 posto populacije, mora to ubrzati jer u EU danas imamo u potpunosti cijepljeno više od 75 posto populacije. Zato što je više moguće treba ubrzati cijepljenje kako ne bi u EU imali područja koja još nisu zaštićena.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti