Odajemo počast dr. Franji Tuđmanu i prisjećamo se njegovog vizionarskog i državničkog djela za Hrvatsku

  • Slika /Vijesti/2018/12 prosinac/10 prosinca/Mirogoj_10122018.jpg

"Okupili smo se ovdje da još jednom odamo počast dr. Franji Tuđmanu i prisjetimo se njegova velikog vizionarskog  i državničkog djela za Hrvatsku - u ključnim i prijelomnim trenucima za cijeli europski kontinent", naglasio je predsjednik Vlade Andrej Plenković u izjavi medijima na zagrebačkom groblju Mirogoj u povodu 19. godišnjice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Premijer Plenković je istaknuo da je dr. Tuđman pronašao način da uz potporu hrvatskog naroda Hrvatska postane demokratska, slobodna i međunarodno priznata država.
 
"Vodio je Hrvatsku u najtežim vremenima velikosrpske Miloševićeve agresije za vrijeme Domovinskog rata. Oslobodio je okupirane teritorije, mudrošću i uz pomoć međunarodne zajednice mirno je integrirao hrvatsko Podunavlje. Inzistirao je na procesu pomirbe, to je jedna od njegovih ključnih ostavština koju njegujemo i na kojoj ćemo inzistirati. Sve što se događalo kasnije, praktički je zacrtano u tih prvih deset godina hrvatske samostalnosti ", kazao je Plenković.
 
Poručio je da je tim putem i nastavljeno - u pogledu članstva u Europskoj uniji, članstva u Sjevernoatlantskom savezu te izgradnji demokratskih institucija, socijalne pravednosti, gospodarskog razvoja i što veće uključenosti svih u blagodati hrvatskog društva i samostalne Republike Hrvatske.
 
Upitan za saborsku Deklaraciju o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, Plenković je odgovorio da je na zastupnicima da iznjedre tekst za koji misle da je kvalitetan i primjeren onim porukama koje Hrvatski sabor želi uputiti.

Pisane vijesti | Andrej Plenković