Odgovornost je na Upravi Uljanika, Vlada traži rješenje koje je u ovom trenutku realno i u skladu sa zakonom

Slika /00 A foto model/slike/853091E7-73AA-45D5-95F5-6E0B4CFFD79E.jpeg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je večeras Varaždin i u pratnji ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Darka Horvata, ministra turizma Garija Cappellija i ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak i gradonačelnika Ivana Čehoka obišao tradicionalni Špancirfest.

Zamoljen da komentira aktualnu situaciju u brodogradilištima Uljanik i 3. maj, premijer Plenković podsjetio je da je Vlada u siječnju dala jamstvo u iznosu 700 milijuna kuna kako bi Uljaniku i 3. maju omogućila funkcioniranje proteklih mjeseci. Kazao je da Vlada traži rješenje koje je u ovom trenutku realno te da ministri moraju vidjeti kako je moguće pomoći u skladu sa zakonom i propisima kad je riječ o državnim potporama. 

Poručio je da se ne smije zaboraviti da je odgovornost na upravi Uljanika te da su jamstva koja je Vlada dala prije nekoliko mjeseci, bila snažan iskorak. 

"Vjerujem da radnici, a mnogi su od njih i suvlasnici, znaju što su ova i bivše Vlade napravile za hrvatsku brodogradnju", kazao je, dodajući da će rješenje biti zakonito te da će u četvrtak poslijepodne imati sastanke s predstavnicima uprave Uljanika.

Novinare je zanimao i stav premijera o potezima ministra zdravstva Milana Kujundžića, nakon tragične smrti MatteaRužića u Zaprešiću.

"Što se cijeloga slučaja tiče, volio bih da u hrvatskoj javnosti postoji minimalno povjerenje prema institucijama poput Zavoda za sudsku medicinu. Izuzetno nam je žao zbog nagle smrti mladog čovjeka, Mattea Ružića, izrazili smo sućut i žaljenje obitelji", kazao je predsjednik Vlade i podsjetio da je Zavod objasnio razloge zbog kojih je do toga došlo. 

"Meni je, kao predsjedniku Vlade, važno da se unaprijedi sustav hrvatskoga zdravstva i funkcioniranje hitne medicinske pomoći. Ministar Kujundžić radi svoj posao i nije dobro da više oporbenih zastupnika ovaj tragični događaj koristi u politikantske svrhe", kazao je. 

U vezi s nastavkom porezne reforme, premijer je naglasio da se od nje ne odustaje, jer se radi o cjelovitom procesu koji traje od početka mandata Vlade, a efekti rasterećenja građana i gospodarstvenika iznose više od 6 milijardi kuna. 

Što se tiče izmjena Zakona o doprinosima, rekao je da je prijedlog sada u javnom savjetovanju, da će se sve sugestije struke saslušati, ali i da je vidljivo kako je dolazilo do zloupotrebe sustava. 

"Naći ćemo rješenje, poduzetnici će biti zadovoljni", poručio je predsjednik Vlade.

Pisane vijesti