Odlaskom Miroslava Tuđmana izgubili smo domoljuba, iskrenog zagovornika političkog dijaloga, časnog čovjeka i političara

  • Slika /Vijesti/2021/veljača/05 veljače/Komemoracija Tudman PVRH.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na komemoraciji u povodu smrti prof. dr. sc. Miroslava Tuđmana, zastupnika u Hrvatskome saboru. "Osobito cijenimo njegov izniman doprinos u stvaranju slobodne, suverene i neovisne Hrvatske, njezinom međunarodnom priznanju i teritorijalnoj cjelovitosti, njegov doprinos u demokratizaciji zemlje i političkom procesu izgradnje hrvatskih institucija, a i hrvatske političke kulture", naglasio je. Pamtit ćemo ga, kazao je premijer, kao velikog čovjeka koji je politički angažman istinski živio kao služenje svome narodu.

Govor predsjednika Vlade donosimo u cijelosti.

"Poštovana i draga gospođo Morić, draga Vanja,

Cijenjena obitelji Tuđman,

Poštovani predsjedniče Hrvatskog sabora,

Poštovani profesore Njavro, 

Poštovane zastupnice i zastupnici, članice i članovi Vlade

Dame i gospodo, uvaženi prijatelji prof. Tuđmana,

Jučer smo s velikom tugom, ali i s dubokim poštovanjem, bili na Mirogoju i oprostili se od našeg Miroslava.

Oprostili smo se od sina prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, od zastupnika u Hrvatskom saboru, znanstvenika, profesora, publicista, sudionika i dragovoljca Domovinskog rata, istinskog domoljuba.

Ali ponajprije, oprostili smo se od velika, dobra i čestita čovjeka koji ostavlja neizbrisivi trag u novijoj hrvatskoj povijesti, u našem društvu i u našim srcima.

Pamtit ćemo ga s osjećajem zahvalnosti zbog svega dobroga što je učinio za Hrvatsku, na što svi možemo biti ponosni.

Izniman doprinos u stvaranju slobodne, suverene i neovisne Hrvatske

Osobito cijenimo njegov izniman doprinos u stvaranju slobodne, suverene i neovisne Hrvatske, njezinom međunarodnom priznanju i teritorijalnoj cjelovitosti, njegov doprinos u demokratizaciji zemlje i političkom procesu izgradnje hrvatskih institucija, a i hrvatske političke kulture.

Profesor Tuđman ostvario je i zapaženu ulogu kao znanstvenik i akademsku karijeru na području informacijskih znanosti, i svoje je znanje tijekom Domovinskog rata stavio u službu obrane domovine.

Na Filozofskom fakultetu je najprije izabran u zvanje docenta, potom izvanrednog profesora, a zatim i redovitog profesora. Bio je voditelj Zavoda za informacijske studije, predstojnik Katedre za dokumentaristiku i Katedre za organizaciju znanja.

Osnivač je važnog znanstvenog časopisa National Security And The Future, kojem je dugo bio glavni urednik.

Prof. Tuđman je svoje znanje upotrijebio i na koristan način kada se stvarala hrvatska država, kada se stvarao njen obavještajni sustav.

Kao poznavatelj najnovijih dostignuća obavještajne zajednice vodio je najprije Centar za strategijska istraživanja, radio je i u Uredu za nacionalnu sigurnost, a utemeljio je i vodio Hrvatsku izvještajnu službu, preteču današnje Sigurnosno-obavještajne agencije.

On je nakon 2000-te godine znao svojim znanstvenim raspravama, svojim knjigama, svojim nastupima argumentirano i pregledno govoriti o povijesnoj istini '90-ih godina, o političkom nasljeđu svoga oca, prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana za kojeg je jasno kazao da je imao samo jedan cilj, a to je ostvarenje samostalne i demokratske hrvatske države kao ravnopravnog dionika međunarodne zajednice.

On je razvijajući se u svojoj obitelji imao proces sazrijevanja o važnosti slobode, o važnosti slobodnog mišljenja, slobodnog govora, stava. I upravo toga je i krasilo. Krasilo ga je u njegovom osobnom političkom angažmanu, u poimanju procesa, u smirenosti, u zrelosti, u argumentaciji.      

U svom je radu kao zastupnik često govorio o pravima Hrvata u Bosni i Hercegovini, zalagao se za njihovu ravnopravnost i štitio interes hrvatskog naroda u toj nama susjednoj i prijateljskoj zemlji.

Uživao je veliko poštovanje i povjerenje svih političkih aktera

Sve što je radio, radio je pedantno, studiozno, razborito, upravo onako kakav je bio, miran i iskren čovjek, čak po meni možda i previše samozatajan uvijek, ali uvijek u zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa i hrvatskoga identiteta.

Zbog toga je uživao veliko poštovanje i povjerenje svih političkih aktera i brojnih ljudi neovisno o njihovoj političkoj pripadnosti.

U posljednjim godinama sudjelovao je i u radu, ne smo ovdje kao saborski zastupnik naše političke stranke, a to je Hrvatska demokratska zajednica i pridonio njenoj pretvorbi u modernu narodnjačku stranku desnoga centra, zadržavši sve one temeljne vrijednosti s početka 90-ih godina.

Njegov osoban angažman bio je snažna poveznica s vremenom stvaranja demokracije i osnivanja političkih stranaka pa i Hrvatske demokratske zajednice. 

Istodobno, snažno je podržavao hrvatski put prema Europskoj uniji i Sjevernoatlantskom savezu, sudjelujući i u izaslanstvima Hrvatskoga sabora.

Bio je pristupačan čovjek, čovjek koji kada je dolazio na susrete, sastanke, na razgovor, uvijek je dolazio dobro pripremljen, s bitnom, relevantnom referentnom temom. Sve razgovore koje smo vodili bili su važni, bili su na neki način i trenutci kada smo razmatrali presudne političke procese u zemlji. Stoga ih se sjećam zaista rado i sadržajem, ali i ocjenama i analizi koju je tijekom tog dijaloga davao, uvijek precizno, argumentirao, stavljajući je u širi politički i društveni kontekst.

Izgubili smo čovjeka čvrstih uvjerenja

Kao što sam rekao jučer, napustio nas je naglo i prerano. Jedan je, nažalost, od brojnih hrvatskih sugrađana koji su preminuli zbog ove epidemije Covida 19.

Njegovim odlaskom Hrvatska je izgubila velikog domoljuba, iskrenog zagovornika političkog dijaloga, časnog političara i čovjeka kojem je nacionalni i javni interes bio ispred osobnog i ispred stranačkog.

Izgubili smo čovjeka čvrstih uvjerenja i jednog od najuglednijih svojih članova.

Njegovo djelo ostat će nam u trajnoj uspomeni. Pamtit ćemo ga kao velikog čovjeka i zaista pravog gospodina koji je politički angažman istinski živio kao služenje svome narodu.

Na kraju, profesor Tuđman je svom ocu posvetio sljedeće riječi, za koje smatram da svi možemo danas, u ovoj situaciji, nažalost posvetiti i njemu i citirati ga, kazavši da je on čovjek koji je imao strast prema povijesnoj istini, čovjek posvećen znanju, čovjek čiji je život posljedica njegovih uvjerenja.

Stoga, neka počiva u miru i neka mu bude laka hrvatska zemlja. I hvala mu, a obitelji još jednom izražavam iskrenu sućut."

Pisane vijesti | Andrej Plenković