Odličan potez za sigurnost hrvatskog neba i hrvatske države koja je odabrala put da bude snažna, kredibilna saveznica

Slika /00 A foto model/slike/037273FF-096A-453E-A5AB-F9EDD3EDC25D.jpeg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je danas Hrvatsko ratno zrakoplovstvo u vojarni na Plesu u koju su sletjeli izraelski vojni zrakoplovi F-16 Barak.

Pozdravljajući sve prisutne, posebno izraelsko izaslanstvo, predsjednik Vlade kazao je kako je današnji dan potvrda ispravnosti strateške odluke Vlade i hrvatske države, zajedno s predsjednicom i suglasnošću Hrvatskoga sabora, o modernizaciji Hrvatskog ratnog zrakoplovstva nabavkom višenamjenskih borbenih zrakoplova.
 
Napomenuo je da je suradnja s Izraelom započela u studenome 2016. godine, kako je rekao "porukom solidarnosti i podrške u doba velikih požara u Izraelu." U vrijeme velikih požara u Izraelu, naši su piloti s dva kanadera odletjela pružiti pomoć. "To je bio početak zrakoplovne suradnje, suradnje u sprečavanju elementarnih nepogoda i nesreća", rekao je premijer. Suradnja je nastavljena posjetom Izraelu i razgovorima koji su rezultirali procesom nabave zrakoplova.
 
F-16 Barak
 
"Mi smo se odlučili za F-16 Barak, za izraelske zrakoplove, američku tehnologiju, i uz potporu i privolu SAD-a, napravili odličan potez za sigurnost hrvatske države, za sigurnost hrvatskog neba i za jačanje nas, kao države koja se nije odrekla Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, nego države koja je odabrala put da bude snažna, kredibilna saveznica u Sjevernoatlantskom savezu. Da gradi strateška partnerstva s državama poput Izraela i da bude uvažena kada je riječ o obrambenoj sigurnosnoj i vojnoj suradnji", istaknuo je premijer, dodavši da nas je ta činjenica osnažila, što potvrđujemo participacijom hrvatskih vojnika, policajaca, diplomata i drugih dužnosnika u brojnim međunarodnim misijama.
 
"Činjenicom da ćemo riješiti pitanje naše sigurnosti na način kakvoga do sada nismo imali i to za sljedećih trideset godina, ova Vlada je uložila i u hrvatsko gospodarstvo, u uvažavanje zemlje i njenu ulogu i na jugoistoku Europe i u Europi, a mogu reći i šire", rekao je Plenković, izrazivši zadovoljstvo što samo par dana uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja imamo prigodu vidjeti zrakoplove F-16 Barak.
 
Prelet nad Kninom – poruka partnerstva i suradnje
 
"Dva od njih će preletjeti nad Kninom. Bit će to sjajna poruka partnerstva, sjajna poruka suradnje, a hrvatska javnost će vidjeti ono što će krasiti Hrvatsko ratno zrakoplovstvo nakon 2020. godine", zaključio je predsjednik Vlade, zahvalivši stručnjacima u Ministarstvu obrane koji su sudjelovali i vodili proces, na političkom angažmanu i snažnom vodstvu potpredsjednika Vlade i ministra obrane te na velikoj podršci cijele Vlade koja je stala iza ovoga projekta.
 
"Uvjeren sam da smo izabrali jedino ono što je bilo moguće i što se dugo čekalo. Za Hrvatsku, za hrvatsku sigurnost, za hrvatsku budućnost i za snažnu Hrvatsku vojsku", zaključio je Plenković.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković