Održan sastanak u vezi slučaja kapetana Laptala

U Uredu Vlade RH za socijalno partnerstvo održan je radni sastanak u nazočnosti predstavnika SSSH, Sindikata pomoraca HrvatskMinistarstva vanjskih poslova i europskih integracijMinistarstva morprometa i infrastrukture i Ravnateljstva policije. Na sastanku održanom na inicijativu predstavnika sindikata razmatrana su određena pitanja u „slučaju“ kapetana Kriste Laptala.

Konstatirano je da Ravnateljstvo policije i svi njegovi sastavni dijelovi, uključivo i hrvatski dio Interpola, nisu do sada imali, a niti u ovom trenutku imaju bilo kakvih operativnih postupanja, po bilo kojoj osnovi, prema kapetanu Kristi Laptalu. Ocijenjeno je da su u proteklom razdoblju sve institucije Republike Hrvatske, u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti (predsjednik RH, predsjednik Vlade RH, nadležna ministarstva i veleposlanstvo RH u Grčkoj) poduzimale sve potrebne mjere i pružile pomoć u zaštiti ljudskih prava i primjerenom položaju kapetana Laptala u sudskom procesu u Grčkoj.

Imajući u vidu sadašnje okolnosti, zaključeno je da je nužno nastaviti i pojačati sve aktivnosti koje će doprinijeti stvaranju uvjeta za učinkovitu obranu i nastavak sudskog procesa kapetanu Laptalu.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture će po primitku pisane prvostupanjske presude u predmetu kapetana Laptala uputiti međunarodnim i drugim pomorskim organizacijama odgovarajući akt te zatražiti njihovo aktivno djelovanje, ukoliko će sadržaj presude biti suprotan ili će isti mijenjati međunarodnu praksu koja se primjenjuje u odnosu na odgovornost kapetana broda. Sindikat pomoraca Hrvatske nastaviti će svoje aktivnosti usmjerene na zaštitu interesa i prava kapetana Laptala te će se obratiti s odgovarajućim daljnjim inicijativama domaćim i međunarodnim institucijama.

Prema ukazanoj potrebi nastaviti će se kontinuirana suradnja predstavnika sindikata i odgovarajućih tijela državne uprave nazočnih na današnjem sastanku u Uredu Vlade RH za socijalno partnerstvo kako bi se dalje pružila sva potrebna pomoć kapetanu Laptalu u njegovoj obrani.



Pisane vijesti