Održan skup "Žene i politika"

ZAGREB, 7. svibnja 2008. (Hina) - U sadašnjem sazivu Hrvatskog sabora zastupljeno je 21 posto žena, a u Vladi njih je 28 posto, rečeno je na današnjem skupu "Žene i politika: život između obećanja i realnosti" na kojem je upozoreno da zabrinjavaju podaci o sve manjem broju žena u hrvatskoj politici i na vodećim menadžerskim položajima.

Iznoseći podatke UN-a za ovu godinu, dekanica zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti Smiljana Leinert Novosel rekla je da je prosječno u svijetu u parlamentima zastupljeno 17,7 posto žena, što je pedeset posto više nego prije deset godina.

Prve tri zemlje po broju žena u parlamentima su Ruanda, s 48,8 posto žena, slijede Švedska (47 posto), Finska (41 posto), a Hrvatska se nalazi na 52. mjestu. U Hrvatskoj, u odnosu na zemlje bivše Jugoslavije, postotak žena u parlamentu je bolji nego u Sloveniji, BiH te Srbiji, a slabiji nego u Makedoniji.

Leinert Novosel drži da bi se žene za bolji položaj trebale izboriti prvo unutar političkih stranaka, jer stranačko vodstvo odlučuje koliko će se žena staviti na izborne liste. Smatra da bi političke stranke ponovno trebale razmisliti o uvođenju kvota za žene.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor rekla je da se ne slaže s idejom uvođenja kvota za žene kako bi one bile više zastupljene u parlamentu, jer je bitno da političari budu sposobni, bili oni žene ili muškarci. Drži da je na izborima, prije svega parlamentarnim, važno davati mogućnost da žene budu visoko na listama. Osobito važnim smatra da žene podupiru žene, a to, smatra, u Hrvatskoj još nije postignuto.

Potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič smatra da su kvote potrebne jer je to jedini efikasan način da bude dovoljno žena u politici. No, drži da prije toga treba dobiti žene u političke stranke kako bi stranke imale od kuda stavljati žene na liste. Adlešić je ocijenila da među ženama vlada percepcija da je politika 'prljav' posao, ali tome nije tako, kazala je.

Nakon perioda uspona i afirmacije žena kao političarki sada je nešto lošiji položaj žena u Hrvatskom saboru nego u prošlim sazivima, rekla je saborska zastupnica SDP-a Željka Antunović. Dodala je da bi to trebao biti poticaj da se unutar političkih stranaka rade dodatni pritisci na stalnu afirmaciju žena kao aktualnih ili budućih političarki.



Pisane vijesti