Održana 11. sjednica Vlade Republike Hrvatske

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/prosinac/14 prosinca/Foto1.jpg

Na današnjoj 11. sjednici Vlade Republike Hrvatske, ministar uprave Ivan Kovačić predstavio je Akcijski plan provedbe Strategije razvoja javne uprave za razdoblje od 2017. do 2020. godine. „Mjere predviđene ovim akcijskim planom teške su 880 milijuna kuna, od čega će Europska komisija sufinancirati 85 posto“, rekao je ministar uprave. 

Istaknuo je da usvajanje ovog Akcijskog plana pokazuje snažnu opredijeljenost Vlade za provedbu reforme javne uprave koja je stvarno nužna. „Mjere iz akcijskog plana su pažljivo analizirane i pripremane i očekujem da se neke provedu i prije naznačenih rokova“, naglasio je predsjednik Vlade Plenković.
 
Obrazlažući Odluku o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2017., ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić kazao je da ona iznosi 7.026. Pojasnio je da se radi o 1.800 produženja već izdanih dozvola, a 5.211 su dozvole za novo zapošljavanje u deset sektora. Također, u ukupnom je broju i 15 dozvola za sezonsko zapošljavanje, prije svega u poljoprivredi i šumarstvu. Predsjednik Vlade Andrej Plenković podsjetio je da je kvota za 2016. gotovo u cijelosti iskorištena te da je želja poslodavaca bila da se ona poveća. „Ovom im odlukom u određenoj mjeri izlazimo u susret, a istodobno očekujemo da se oni koji su u Hrvatskoj nezaposleni zainteresiraju za neka od ovih očito deficitarnih radnih mjesta“, dodao je.
 
Vlada je donijela i Odluku o jednokratnoj robnoj pomoći Caritasu Križevačke eparhije, a ministar Tomo Medved predstavio je Odluku o prijenosu prava upravljanja stanovima u vlasništvu Republike Hrvatske na Ministarstvo hrvatskih branitelja.
 
Državna tajnica Janica Kostelić obrazložila je Uredbu o unutarnjem ustrojstvu Središnjeg državnog ureda za šport, podsjetivši da je ovo prvi put od samostalnosti Republike Hrvatske da je oformljeno samostalno tijelo državne uprave koje će se baviti samo sportom.
 
Nadalje, dana je suglasnost društvu Hrvatske ceste d.o.o. za kreditno zaduženje kod kreditodavatelja: Erste&Steiermärkische Bank d.d., Rijeka, Hrvatska poštanska banka d.d., Zagreb, Privredna banka Zagreb d.d., Zagreb, Societe Generale-Splitska banka d.d., Split i Zagrebačka banka d.d., Zagreb. Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je da će novac biti iskorišten za financiranje građenja i održavanja državnih cesta u iznosu 74,4 milijuna kuna te za podmirenje kreditnih obveza u ovoj godini u iznosu 525,5 milijuna kuna.
 
Prihvaćeno je i Izvješće o radu Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža za 2015. godinu s Financijskim izvješćem te Programski i financijski izvještaj Zaklade „Kultura nova“ za 2015. godinu.
 
Na kraju, usvojena je i Odluka o osnivanju Međuresorne radne skupine za implementaciju Direktive o uporabi podataka iz evidencije podataka o putnicima (PNR).

Pisane vijesti | Odluke i sjednice Vlade