Održana 4. sjednica Vijeća za demografsku revitalizaciju Republike Hrvatske

Slika /Vijesti/2018/02 veljača/20 veljače/3.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je danas u Banskim dvorima 4. sjednicom Vijeća za demografsku revitalizaciju Republike Hrvatske.

Vijeće za demografsku revitalizaciju Republike Hrvatske osnovano je na sjednici Vlade 6. travnja prošle godine, u svrhu praćenja i koordinacije provedbe mjera demografske politike iz Programa Vlade Republike Hrvatske za mandat 2016.-2020.
 
Uz predsjednika Vlade, na sjednici su sudjelovali ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar zdravstva Milan Kujundžić i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.
 
Po završetku sjednice, u izjavi za medije, ministrica Nada Murganić kazala je da je Vlada svjesna loše demografske slike te je stoga u svoj Program na ključno mjesto stavila demografsku revitalizaciju.

Govoreći o mjerama demografske politike, ministrica je najavila da će se Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o dječjem doplatku naći na dnevnom redu sjednice Vlade u svibnju, a na snagu bi stupio 1.7.2018. godine.

Podsjetila je i na problem nedostataka smještajnih kapaciteta, istaknuvši da je osiguran iznos od 67 milijuna i 500 tisuća kuna za sufinanciranje dječjih vrtića, odnosno za prenamjenu već postojećih programa, a na osnovu zahtjeva jedinica lokalne samouprave.

„Poziv za natječajnu dokumentaciju u potpunosti je pripremljen i sutra će biti objavljen na mrežnim strancima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku“, rekla je ministrica.   

Što se tiče radnog vremena vrtića koje često nije usklađeno s radnim vremenom zaposlenih roditelja, ministrica je najavila da će 8.3. biti objavljen natječaj za zapošljavanje predškolskih odgajatelja i ostalog pratećeg osoblja potrebnog za dvosmjenski rad i kvalitetan boravak djece u vrtićima, što će se financirati sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 300 milijuna kuna.

Ocijenila je da su ova tri projekta kvalitetno pripremljena, dodavši da se rad na demografskoj revitalizaciji Hrvatske nastavlja.

Ministrica Murganić kazala je da nije znala da će državni tajnik Marin Strmota podnijeti ostavku. Naglasila je da negativni demografski pokazatelji nisu nastali u vrijeme sadašnje Vlade, izrazivši uvjerenje da će mjere demografske politike polučiti uspjeh.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković