Održana sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome Vlade RH

Pod predsjedanjem potpredsjednice Vlade i ministrice obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor danas je održana sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome Vlade RH, tematski usmjerena na poboljšanje uvjeta života u romskim naseljima u Gradu Zagrebu.

Pod predsjedanjem potpredsjednice Vlade i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor danas je održana sjednica Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalnog programa za Rome Vlade RH, tematski usmjerena na poboljšanje uvjeta života u romskim naseljima u Gradu Zagrebu.

Prije početka sjednice Povjerenstva, potpredsjednica Kosor uručila je, na prijedlog Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti koje provodi projekt dodjele računala obiteljima s osmero i više djece, računala dvjema studenticama romske nacionalne manjine Visoke učiteljske škole u Čakovcu Nataliji Ignac i Saneli Balog.

Sjednici povjerenstva nazočio je Ivica Fanjek, pročelnik Gradskog zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba koji je članove Povjerenstva upoznao s programom aktivnosti Grada Zagreba za unaprjeđenje života u romskim naseljima i planom izgradnje Romskog kulturnog centra Republike Hrvatske u Gradu Zagrebu. Sukladno Nacionalnom programu za Rome i Akcijskom planu Desetljeća za uključivanje Roma 2005.-2015., Povjerenstvo je jednoglasno donijelo zaključak da se na području Grada Zagreba žurno pristupi rješavanju pitanja prostornog uređenja i opremanja romskih naselja, uz donošenje urbanističkih planova i legalizaciju naselja. Povjerenstvo je također donijelo zaključak da se žurno izradi urbanističko-arhitektonski program za idejno rješenje za Romski kulturni centar Republike Hrvatske u Gradu Zagrebu, te da se Povjerenstvo izvijesti o predviđenoj veličini Romskog kulturnog centra, trenutnom stanju sredstava u iznosu od jednog milijuna kuna koje je Vlada RH već dodijelila Gradu Zagrebu za izgradnju Romskog kulturnog centra, kao i nastavku financiranja programa i aktivnosti nakon dovršenja Romskog kulturnog centra.

Povjerenstvo je odobrilo i financijske pomoći Općini Petrijanec u Varaždinskoj županiji za deratizaciju romskog naselja u iznosu od 20.000 kuna, Međimurskoj županiji za za otkup zemljišta Parag 1 i 2 u iznosu od 200.000 kuna i općini Legrad u Koprivničko-križevačkoj županiji za poboljšanje uvjeta života Roma i uređenje Legradskog doma u kojem se održavaju kulturne manifestacije Roma u iznosu od 80.000 kuna.

Članovi Povjerenstva izviješteni su o izradi internetske stranice Desetljeća za uključivanje Roma 2005.-2015. i Nacionalnog programa za Rome te o odobrenju financijskih sredstava Fonda za obrazovanje Desetljeća za uključivanje Roma u iznosu 551.250,00 eura Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa za obrazovanje Roma u Republici Hrvatskoj.



Pisane vijesti