Održana sjednica Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima

  • Slika /Vijesti/2017/09 rujan/14 rujna/Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima/DSC_1762.jpg

Danas je u Banskim dvorima održana treća sjednica Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima kojoj su nazočili predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Na početku sastanka predsjednik Vlade Plenković iznio je osnovne ciljeve koji su postavljeni pred Vijeće, pri čemu je apelirao na intenziviranje rada Vijeća.

Po završetku sjednice, o njoj je izvijestio predsjednik Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, akademik Zvonko Kusić. Istaknuo je da se na sastanku raspravljalo o radnom materijalu u kojemu je opisana povijest i politička pozadina nedemokratskih režima, pri čemu su se postavile teze koje će kasnije služiti za preporuke Vladi. 

Odlučeno je da jedan dio članova Vijeća za sljedeći susret, koji će se održati za otprilike tri tjedna, pripremi analizu hrvatske zakonodavne  prakse u tom području kao i analizu komparativne prakse zemalja EU. 

,,Ta pravna analiza će biti podloga za preporuke Vladi za pravnu regulaciju svih problema obilježavanja ulica, simbola i komemoracija koje su stavljene u zadatak Vijeću'', kazao je akademik Kusić. 

Upitan o dinamici rada Vijeća, akademik Kusić je rekao da će Vijeće s radom završiti vjerojatno prije ožujka. 

Akademik Kusić je također naglasio da je zadaća Vijeća ograničena na razdoblje od početka II. svjetskog rata do Domovinskog rata te da se Vijeće na to fokusira.
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković