Održana svečana sjednica Vijeća za djecu Vlade RH i otvorena izložba «Volim svoju obitelj»

Pod predsjedanjem potpredsjednice Vlade i ministrice obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosoa u povodu Dana Konvencije UN-a o pravima djetetdanas je održana svečana sjednica Vijeća za djecu Vlade RH.

Pod predsjedanjem potpredsjednice Vlade i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor, a u povodu Dana Konvencije UN-a o pravima djeteta, danas je održana svečana sjednica Vijeća za djecu Vlade RH.

Na sjednici je prihvaćeno Izvješće o provedbi Prioritetnih aktivnosti za dobrobit djece od 2003. do 2005. godine koje kroz svojih 12 područja definiraju sve aktivnosti i mjere u cilju zaštite i unaprjeđenja prava djece. Potpredsjednica Kosor osvrnula se pritom i na dokumente usvojene u mandatu ove Vlade, usmjerene u tom pogledu – Nacionalnu strategiju zaštite od nasilja u obitelji od 2005. do 2007. godine i prateći Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, Program aktivnosti za sprječavanje nasilja među djecom i mladima od 2005. do 2007. godine i prateći Protokol o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima, Nacionalni plan suzbijanja trgovanja djecom te Hrvatski nacionalni obrazovni standard. Također je podsjetila i na projekte Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti namijenjene djeci – financiranje udžbenika za slijepu i slabovidnu djecu, financiranje projekata udruga koje se bavi suzbijanjem ovisnosti, sufinanciranje projekta veće pristupačnosti za osobe s invaliditetom, projekt «Autobus – Čudesna šuma» te dodjelu besplatnih računala i udžbenika djeci iz obitelji s osmero i više djece.

Na sjednici je prihvaćen i nacrt Nacionalnog plana aktivnosti za dobrobit i prava djece od 2006. do 2012. godine, za čiju je podlogu poslužilo i Izvješće o provedbi Prioritetnih aktivnosti za dobrobit djece od 2003. do 2005. godine, a koji za osnovne ciljeve ima unaprjeđenje kvalitete života i zadovoljavanja potreba djece, jačanje položaja djece i jasno definirane obveze svih tijela obuhvaćenih njime te unaprjeđenje suradnje u provedbi mjera za zaštitu prava djece na lokalnoj razini. Nacrt Nacionalnog plana aktivnosti uputit će se u redovitu Vladinu proceduru, a bit će dostavljen i dječjim gradskim vijećima te svim udrugama i institucijama koje se bave promicanjem prava djece.
Na sjednici su predstavljena i tri ovogodišnja broja časopisa «Dijete i društvo» koje izdaje Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, a na kraju sjednice potpredsjednica Kosor uručila je nagradu za životno djelo u promicanju prava djeteta prof. dr. Dubravki Hrabar.


Po završetku svečane sjednice potpredsjednica Kosor otvorila je u Muzeju Grada Zagreba izložbu likovnih i literarnih radova na temu «Volim svoju obitelj», koju već drugu godinu organizira Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, te dodijelila nagrade autorima najboljih radova. Na likovno-literarni natječaj za djecu na temu «Volim svoju obitelj» pristiglo je ukupno 4169 likovnih radova iz 144 dječja vrtića, 205 osnovnih škola i 8 centara za djecu s posebnim potrebama, te 1351 literarni rad iz 230 osnovnih škola i 1 centra za djecu s posebnim potrebama. Izložba najboljih likovnih i literarnih radova u Muzeju Grada Zagreba bit će otvorena do 4. prosinca 2005. godine, a na njoj je izloženo 270 likovnih radova i 19 nagrađenih i pohvaljenih literarnih radova.

U sklopu provedbe projekta «Volim svoju obitelj», u Tjednu djeteta, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti također je, u suradnji s Hrvatskim centrom UNIMA, organiziralo 18 lutkarskih predstava u svim lutkarskim kazalištima Republike Hrvatske, u suradnji s Hrvatskom udrugom radija i novina i Mediaservisom na lokalnim radio postajama emitirane su tri radio emisije pod nazivom «Volim svoju obitelj», a do kraja ove godine tiskat će i monografiju «Volim svoju obitelj» u dvojezičnom obliku – na hrvatskom i engleskom jeziku, koja će sadržavati sve nagrađene i pohvaljene likovne i literarne radove.



Pisane vijesti