Okončan štrajk pirotehničara

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/okoncan_strajk_pirotehnicara.jpg

Predstavnici sindikata u razminiranju i HUP – Udruge humanitarnog razminiranja sinoć su potpisali novi kolektivni ugovor te sporazum kojim je, posredovanjem Vladinog Ureda za razminiranje i Ministarstva rada i mirovinskog sustava, okončan štrajk pirotehničara.

Potpisani kolektivni ugovor jednak je kolektivnom ugovoru koji je istekao krajem prošle godine, ali nosi nove, uvećane iznose za plaće. Tako će osnovna plaća od 1. kolovoza do kraja godine iznositi 4.000 kuna bruto za vrijeme kad ne rade, dok će se za svaki radni dan proveden u minskom polju plaćati na način da maksimalni bruto iznos doseže 13.000 kuna. Od 1. siječnja 2014. godine iznos maksimalne bruto plaće povećat će se na 13.300 kuna, ako proračun za razminiranje bude veći za 20 posto, i na njega bi se obračunavao dodatak na radni staž od 0,5 posto po godini staža, što bi značilo da bi bruto iznos išao i do 14.000 kuna. Ugovor se odnosi na pirotehničare te ostale djelatnike u razminiranju zaposlene u tvrtkama za humanitarno razminiranje.

- S poslodavcima iz 27 tvrtki za razminiranje, koje su članice Hrvatske udruge poslodavaca, nakon skoro dvotjednog štrajka, potpisali smo sporazum po kojem ćemo imati zajedničku inicijativu za povećanje sredstava za razminiranje, za upotrebu plavog dizela, a zahtijevat ćemo zajedno i proširenje kolektivnog ugovora, da on bude obvezujući za sve tvrtke za razminiranje, i one koje nisu članice HUP-a - izjavio je Mario Iveković, čelnik Novog sindikata.

Predsjednik Novog sindikata Iveković rekao je kako od ukupno 32 tvrtke trenutno aktivne u razminiranju, 27 su članice HUP-a, pa bi ovaj ugovor postao granski. Iveković je nadodao kako novi kolektivni ugovor ne zadovoljava želje pirotehničara, ali su ga potpisali jer uvažavaju trenutno stanje u humanitarnom razminiranju. - Očekujemo povećanje sredstava za razminiranje u idućem državnom proračunu - rekao je Iveković.

Zamjenik direktora HUP-a Bernard Jakelić rekao je da će zajedno s Vladom pokušati osigurati više novca za razminiranje u sljedećem proračunskom razdoblju. - Svi prijedlozi o kojima smo razgovarali za poslodavce su podjednako teški, s obzirom na odobrena sredstva za razminiranje. No, uz povećanje novaca za razminiranje pokušat će se utjecati i na smanjenje troškova poslovanja, kako bi mogli pronaći sredstva za povećanje plaća, kazao je Jakelić.



Pisane vijesti