Oluja je neodvojiv dio hrvatskog nacionalnog identiteta, ovo je veliki dan za naš narod

Slika /Vijesti/2024/Kolovoz/05_kolovoza/Oluja_2024 (15).jpeg

Ministar Tomo Medved rekao je kako je Dan pobjede veliki dan za naš narod kada smo prije 29 godina okončali rat zbog čega je danas Hrvatska snažna i sigurna zemlja, a ministar Božinović je istaknuo da je VRO Oluja neodvojiv dio hrvatskog nacionalnog identiteta, stoga je važno sjećati se tih dana kada su položeni temelji hrvatske države. „Neka nam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti bude vječni podsjetnik na žrtvu koju smo podnijeli da bismo danas živjeli u miru i slobodi“, poručio je u čestitki ministar obrane Ivan Anušić. Svima nama, dodao je, želim da iz tih iskustava i na tim temeljima zajedno nastavimo graditi još bolju i snažniju hrvatsku državu za generacije koje dolaze. 

"Oluja je neodvojiv dio hrvatskog nacionalnog identiteta, važno je prisjećati se tih dana jer tu su se položili temelji hrvatskoj državi. Znamo da su bila teška vremena i teške bitke koje su se morale izvojevati, ali smo dokazali da smo u najvećim trenucima spremni postići najveća djela", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u izjavi medijima nakon mise u Crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u je Kninu čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja, istaknuvši kako je riječ o velikom danu.

"U Kninu imamo središnju svečanost, ali raduje me da je diljem Lijepe naše, u više od 200 gradova i općina, danas upriličeno dostojanstveno obilježavanje Dana pobjede. Važan datum, prije 29 godina okončali smo rat, oslobodili do tada okupirana područja", rekao je ministar u izjavi za medije.

Dodao je kako danas ostvarujemo svoje strateške ciljeve te je danas Hrvatska snažna i sigurna zemlja.

"Svega toga ne bi bilo da nije bilo hrabrosti hrvatskih branitelja. Stoga pozivam sve da dostojanstveno obilježimo dan, izvjesimo svoje zastave, prisjetimo se hrabrosti hrvatskih branitelja i da im iskažemo poštovanje i zahvalu za sve ono što smo kao narod učinili", poručio je Medved. 

Neka nam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti bude vječni podsjetnik na žrtvu koju smo podnijeli da bismo danas živjeli u miru i slobodi

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić čestitao je 29. obljetnicu VRO Oluja. 

"Kraljevski grad Knin, srednjovjekovna kolijevka hrvatske države, danas nas podsjeća na veličanstvenu hrvatsku pobjedu u Domovinskom ratu - vojno-redarstvenu operaciju Oluja. 

Svim hrvatskim braniteljima čestitam njihov dan, a posebno onima koji su te 1995. godine 4. kolovoza u osvit zore krenuli u oslobađanje hrvatskog teritorija. VRO Oluja provedena je u roku od 85 sati. Podizanjem hrvatske zastave na Kninskoj tvrđavi simbolično je označena pobjeda Hrvatske u Domovinskom ratu. Oluja je omogućila i mirnu reintegraciju okupiranog dijela Podunavlja i otvorila put stvaranju moderne, samostalne i neovisne hrvatske države.

Neka nam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti bude vječni podsjetnik na žrtvu koju smo podnijeli da bismo danas živjeli u miru i slobodi. Neka nas uvijek sjeća na 1991. godinu, kada nas je daleko nadmoćniji agresor pokušao pokoriti, oduzeti nam naš teritorij, slobodu i mir. Tada se hrvatski narod branio sam, praktički bez pravog oružja. Mnogi hrabri ljudi izgubili su živote braneći svoju Domovinu. To nikada ne smijemo zaboraviti i te se žrtve nikada ne smijemo prestati sjećati", napisao je ministar Anušić u čestitki hrvatskim braniteljima i članovima obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja, hrvatskim vojnikinjama i vojnicima, hrvatskim građankama i građanima, sunarodnjacima izvan domovine. 

Svima nama, dodao je, želim da iz tih iskustava i na tim temeljima zajedno nastavimo graditi još bolju i snažniju hrvatsku državu za generacije koje dolaze. 

"Zajedno s hrvatskim braniteljima i upravo zahvaljujući njihovim znanjima i iskustvima nastavljamo graditi moderne i moćne Oružane snage. Dio smo moćnog NATO saveza, pouzdan smo partner svjetskim vojnim silama i svjesni smo - mir i sloboda nemaju cijenu.

Zato Ministarstvo obrane i Vlada Republike Hrvatske kontinuirano ulažu u opremanje i modernizaciju Hrvatske vojske. Podižemo standard hrvatskim vojnicima i stvaramo im uvjete rada i života kako bi predano mogli ne samo raditi svoj posao nego i živjeti svoj vojni poziv", naveo je.

"Nikada više nećemo dopustiti da itko pomisli da ima pravo na hrvatski teritorij i na naše domove. Odvraćanje je ključna uloga opremljene i moderne Hrvatske vojske", zaključio je.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti