Osnovano Povjerenstvo za praćenje provedbe mjerila u pregovaračkim poglavljima 23. i 24. o pristupanju Srbije EU

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/lipanj/24 lipnja/Zastava.jpg

Vlada Republike Hrvatske održala je u utorak, 19. srpnja 2016. telefonsku sjednicu na kojoj je donijela Odluku o osnivanju Povjerenstva za praćenje provedbe prijelaznih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23. i 24. o pristupanju Republike Srbije Europskoj uniji. 

Zadaće Povjerenstva su: praćenje provedbe obveze ukidanja zakonodavstva kojim je Republika Srbija arbitrarno proširila svoju nadležnost za procesuiranje ratnih zločina na susjedne države; praćenje uspostave i funkcioniranja cjelovitog zakonodavnog okvira za zaštitu manjinskih prava u Republici Srbiji, te predlaganje i provedba odluka za potpuno ispunjavanje ove preuzete obveze Republike Srbije; praćenje provedbe obveze Republike Srbije da bez diskriminacije žrtvama rata osigura prava, pristup pravdi i pravosuđu, uključujući pravo na naknade štete, te predlaganje i provedba odluka za potpuno ispunjavanje ove preuzete obveze Republike Srbije; praćenje provedbe obveze Republike Srbije da u potpunosti surađuje u identifikaciji i otkrivanju sudbine nestalih osoba.

Povjerenstvom predsjedava ministar vanjskih i europskih poslova, odnosno u slučaju spriječenosti, ministar pravosuđa u svojstvu zamjenika predsjednika. Članovi Povjerenstva su: ministar branitelja, ministar financija, ministar obrane, ministar unutarnjih poslova, savjetnik za vanjsku politiku predsjednika Vlade Republike Hrvatske, savjetnik za vanjsku politiku Predsjednice Republike Hrvatske, predstojnik Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, predstojnik Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i glavni državni odvjetnik.

 

Pisane vijesti | Press releases | Branitelji