Otvoren trajni poziv „Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja“

  • Slika /Vijesti/2018/03 ožujak/8 ožujka/Pressica/Vrtici.jpg

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku objavilo je danas trajni poziv „Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja ukupne“ vrijednosti 300 milijuna kuna.

Poziv se financira iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.
 
U ukupnim bespovratnim sredstvima od 300 milijuna kuna, sredstva Europske unije iznose 85%, dok sredstva Državnog proračuna RH iznose 15 %.
 
Detalje natječaja predstavili su na konferenciji za medije ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić te državne tajnice Margareta Mađerić i Katarina Ivanković Knežević.
 
Ministrica Murganić istaknula je da se ovim projektom, koji je nastao u  suradnji Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva rada i mirovinskoga sustava i Ministarstva znanosti i obrazovanja, pridonosi usklađivanju poslovnog i obiteljskog života.
 
„Projekt je nastao kao odgovor na pozive i upite roditelja o tome kuda će sa djetetom kad im završi porodiljni ili roditeljski dopust, jer im radno vrijeme nije jednako radnom vremenu vrtića. Projekt je svakako usmjeren i ka djeci jer pruža nove i dodatne programe i sadržaje, a u vrtićima će imati nove edukativne radionice i opremu. Projekt je usmjeren i prema nezaposlenim stručnim radnicima odnosno zvanjima potrebnima za rad u vrtiću“, poručila je ministrica.

Ministar Pavić pojasnio je da je Hrvatskoj unutar Europskog socijalnog fonda na raspolaganju 10 milijardi kuna za poboljšanje kvalitete života u Hrvatskoj kroz nekoliko prioriteta, a jedan od njih je socijalna uključivost.
 
„Projekt produljenog rada dječjih vrtića drugi je po veličini natječaj koji provodimo u Europskom socijalnom fondu. Podsjetio bih da je prvi milijardu kuna vrijedan program „Zaželi“, kroz koji ćemo zaposliti preko šest tisuća žena u ruralnim područjima“, naglasio je ministar Pavić.
 
Napomenuo je da projekt produljenog rada vrtića u sebi sadrži srž Europskog socijalnog fonda. S jedne strane, pojasnio je, radi se o zapošljavanju 500 do 700 osoba u vrtićima, a s druge strane kroz produljeno radno vrijeme vrtića postiže se dodatna skrb za djecu.
 
Posebno je istaknuo da će se iz ukupne vrijednosti projekta moći kupiti oprema za vrtiće, osigurati topli obroci u produljenom radu te dodatni djelatnici. „Računamo na to da će se jedinice lokalne samouprave i svi vrtići javiti kao prihvatljivi prijavitelji, s inovativnim aktivnostima“, rekao je ministar Pavić.
 
Na prijaviteljima je da osiguraju radnu snagu, a Hrvatski zavod za zapošljavanje u tome će im pomoći, dodao je. „Ovo je apsolutno dobra situacija za roditelje i za osobe koje ćemo zaposliti, ali i za vrtiće, koji će znatno povećati svoju kvalitetu“, naglasio je ministar.
 
Projekt je u suglasju s europskim stupom socijalnih prava, koji je Vlada potvrdila na sastanku s europskim čelnicima u Gothenburgu, zaključio je ministar Pavić.
 
Državna tajnica Margareta Mađerić i državna tajnica Katarina Ivanković Knežević potom su predstavile detalje projekta Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.





Pisane vijesti | Govori i izjave | Društvo i zajednica | Nada Murganić