Ovo je incident koji se ne smije ponoviti, važno je pojačati i intenzivirati međusobnu suradnju

  • Slika /Vijesti/2022/03 ožujak/12 ožujka/SAVE_20220312_083929.jpg

Premijer Andrej Plenković je nakon obilaska mjesta pada besposadne letjelice kazao da je riječ o letjelici sovjetske proizvodnje koja je lansirana na teritoriju Ukrajine. Dodao je da ne zna u čijem je posjedu bila jer i ruska i ukrajinska strana kažu da nije njihova. O ovom incidentu upoznao je čelnike Europske unije te je uputio pismo glavnom tajniku NATO-a, naglasivši da sada važno pojačati i intenzivirati međusobnu suradnju.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je jutros mjesto pada besposadne letjelice u Zagrebu gdje se provode istražne radnje. Uz premijera su bili potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Kazao je da je riječ o letjelici sovjetske proizvodnje koja je lansirana na teritoriju Ukrajine. Dodao je da ne zna u čijem je posjedu bila jer i ruska i ukrajinska strana kažu da nije njihova.

Premijer je podsjetio da je letjelica osim ukrajinskog zračnog prostora, prošla rumunjski i mađarski i ušla u Hrvatsku nad kojom je letjela oko 7 minuta nakon čega se srušila.

S obzirom na mjesto pada u blizini kojega je i Studentski dom sa 4.500 studenata, restorani, barovi, stambene zgrade, most, predsjednik Vlade je rekao da je sreća u svemu tome da nitko nije nastradao, osim 40-ak automobila na parkiralištu.  

Premijer o incidentu upoznao čelnike EU i glavnog tajnika NATO-a

Premijer je jučer o ovom incidentu upoznao čelnike Europske unije te je uputio pismo glavnom tajniku NATO-a, naznačivši da se takvo nešto moglo dogoditi u bilo kojem gradu na teritoriju NATO-a ili Europske unije.

Dodao je da je ovo teoretski mogla biti Budimpešta, Ljubljana ili Bratislava, naglasivši da sada važno pojačati i intenzivirati međusobnu suradnju.

„Je li to bilo slučajno, je li bila greška, je li bilo namjerno to u ovom trenutku ne znamo“, kazao je Plenković, dodavši kako su ovdje i predstavci DORH-a, vojske i policije koji će zajedno raditi kako bi utvrdili činjenice.

Rekao je i kako će se najprije pokušati iskopati letjelica i vidjeti ima li vrijednih podataka u njoj kako bi se nešto više znalo, a komunicirat će se i s drugim državama kako bi se došlo do potpunih činjenica i pravih informacija.

Ovo upućuje na potrebu tješnje suradnje unutar NATO-a

Ovo, poručio je premijer, upućuje na potrebu tješnje suradnje unutar samoga NATO-a, jer ovo je zračni prostor NATO-a, i rumunjski i mađarski i hrvatski, i takvu situaciju više ne možemo tolerirati niti bi se ona trebala dogoditi.

„Ovako nešto je bila vrlo čista i jasna prijetnja na koju se treba reagirati", kazao je Plenković i dodao kako će tu temu dignuti u svim tijelima i NATO-a i Europske unije i detaljno ih obavijestiti o svemu te raditi na tome da se učinkovito i brzo reagira, kako bi se ovakve letjelice u nekim budućim situacijama neutralizirale na nekom sigurnom mjestu, a ne da dolete i padnu u jako gusto naseljeni dio glavnoga grada.

Upitan o tome zašto Mađari nisu javili o letjelici, Plenković je rekao da na to pitanje moraju odgovoriti mađarske vlasti.

Ovdje je očito, dodao je, da nije došlo niti do dobre reakcije niti prepoznavanja razine opasnosti niti komuniciranja s drugim zemljama na pravovremen i brz način.

„Sad imamo test iz kojeg moramo svi jako puno naučiti i puno bolje reagirati“, poručio je Plenković.
 
Upitan shvaća li NATO situaciju ozbiljnom s obzirom da su se oglasili kratkim priopćenjem, predsjednik Vlade kazao kako misli da će i oni ovo veoma ozbiljno shvatiti.
 
„Zato sam i pisao glavnom tajniku Stoltenbergu. Sad ćemo na svim razinama tu temu dignuti. I moramo voditi računa o tome da je ovo incident koji se ne smije ponoviti“, naglasio je Plenković.
 
Dodatne investicije u protuzračnu obranu  
 
Predsjednik Vlade je najavio dodatne investicije u protuzračnu obranu te razgovore sa saveznicima o tome da pomognu u zaštiti hrvatskog neba.
 
Premijer smatra da NATO može čuvati hrvatski zračni prostor.
 
„Ovo je situacija koja se dogodila u jednom trenutku i na način koji je očito bio, kako se doslovno kaže, nepredviđen i nešto nije dobro funkcioniralo, ali sada mislim da će nakon ovoga budnost svih biti puno veća i viša“, kazao je Plenković.
 
Plenković je rekao i da je jedna od zadaća mađarskog premijera Viktora Orbana da se ispita kako se ovo moglo dogoditi, dodavši da je let na mađarskom teritoriju bio mnogo dulji i da je bilo znatno više vremena za reakciju.
 
Ponovio je da su svi konstatirali da je ovdje riječ o propustu koji se mora ispraviti u svakoj eventualnoj budućoj situaciji.
 
Rekao je i kako bi bilo smiješno da sad kaže da je sve dobro i odlično.
 
„Ako nam ovakva letjelica dođe, leti šest minuta iznad Hrvatske tako velikom brzinom, padne u glavni grad, tu je restoran od vas 20 metara, a studentski dom 15, sigurno da nisam zadovoljan. Međutim, ovo je iznimka. Nije sad da postoje stotine ovakvih 'striževa' koji samo čekaju da ih netko lansira prema Hrvatskoj“, kazao je Plenković.
 
Predsjednik Vlade je poručio da generalno ne trebamo se brinuti za sigurnost. „Ali ovo nam je pokazalo da imamo jedan scenarij, nepredviđen, brz, jako opasan, koji, na sreću, nije završio puno gore“, zaključio je.

 

Pisane vijesti