Ozbiljnim reformskim zakonom povećat ćemo investicijski potencijal neiskorištenih državnih nekretnina

  • Slika /Vijesti/2023/Prosinac/07 prosinac/VRH_7539-01.jpeg

Predsjednik Vlade, u uvodnom dijelu današnje 269. sjednice Vlade, izvijestio je kako u ovom trenutku nema niti jednog novog slučaja bolesti afričke svinjske kuge, što znači da mjere koje se provode funkcioniraju. Svinjogojcima će se kompenzirati pretrpljena šteta, a premijer je apelirao na maksimalno pridržavanje mjera kako ne bi došlo do daljnjeg širenja bolesti. Najavio je potpisivanje sporazuma Vlade s Gradom Zagrebom i Zagrebačkom nadbiskupijom kao preduvjet za rekonstrukciju maksimirskog stadiona te sastanak s predstavnicima sindikata Dalmacijavina koji će održati danas u Splitu.

Osvrnuo se na nedavno održanu Globalnu konferenciju o klimi COP28, kazavši da bila riječ o svojevrsnom pregledu stanja, rezimeu postignuća, odnosno bilanci učinjenog, sukladno zaključcima prethodnik konferencija.
 
"Zaključak je da bez radikalnog pomaka, kumulativna emisija, koja neizbježno vodi do zagrijavanja za dva stupnja, mogla bi biti dosegnuta za dva desetljeća", poručio je, naglasivši da to ključno, globalno pitanje, nitko ne može ignorirati.
 
"Na tom tragu danas smo dodijelili 30 ugovora vrijednih 74 milijuna eura za energetsku učinkovitost čime dajemo doprinos dekarbonizaciji, osobito u sektoru javnih zgrada", ocijenio je.
 
Prvih 22 Bradleyja stiglo u Hrvatsku
 
Borbena oklopna vozila Bradley koja su, kao dio američke vojne pomoći Hrvatskoj, prije nekoliko dana stigla u Hrvatsku osnažit će obrambenu sposobnost Hrvatske kopnene vojske. Nakon prvih 22 vozila, nastavit će sukcesivno dolaziti u Hrvatsku te će se obnoviti u tvornici Đuro Đaković u Slavonskom Brodu.
 
Spomenuo je i obnovljenu crkvu svetog Marka na zagrebačkom Gornjem gradu u čiju obnovu je uloženo više od 6 milijuna eura, a koja je, kazao je, važna za naš identitete.
 
Premijer se osvrnuo i novoizgrađenu zgradu Objedinjenog hitnog bolničkog prijema, dnevne bolnice i jednodnevnih kirurgija KBC-a Osijek, investiciju vrijednu 22,5 milijuna eura, koja će znatno pridonijeti dostupnosti i kvaliteti zdravstvenim uslugama u tom Hrvatske te još jednom čestitao KB Merkur na 25. obljetnici prve transplantacije jetre u Hrvatskoj.
 
Najavio je da će se sutra na Vijeću ministara za ekonomske i financijske poslove usvojiti i odobriti naš izmijenjeni plan NPOO-a.
 
"Potvrđujemo time više od 10 milijardi eura za ulaganje u ovom desetljeću. Ovo su sredstva koja se trebaju iskoristiti do kraja 2026. godine. Vrlo važan i komplementaran izvor financiranja nacionalnim sredstvima, redovitim višegodišnjim financijskim okvirom i drugima, a doprinos će biti važan i za proces obnove i njeno financiranje", ocijenio je Plenković. .
 
Dat ćemo doprinos u pronalaženju rješenja za Jakuševec, ali odgovornost je na razini Grada
 
Govoreći o odronu koje se dogodio na zagrebačkom odlagalištu otpada Jakuševec, poručio je da će Vlada razgovarati s predstavnicima Grada Zagreba te dati doprinos u pronalaženju rješenja jer je to odlagalište postalo problem i za radnike i za građane.
 
Naglasio je da je pitanje i odgovornost za to, prije svega, na razini Grada.
 
Izrazio je žaljenje zbog ozljede radnika te potporu njemu i njegovoj obitelji.
 
Osvrnuo se i na bolest afričke svinjske kuge te kazao kako u ovom trenutku nema niti jednog novog slučaja bolesti, što znači da mjere koje se provode funkcioniraju, a svinjogojcima će biti kompenzirana šteta koju su pretrpjeli.
 
Kompenzirat će se šteta svinjogojcima
 
"Već nekoliko dana epidemija je smirena, što znači da su mjere ograničenja zona koje su se poduzimale u suzbijanju i kontroli bolesti funkcionirale", rekao je, dodavši da je Ministarstvo poljoprivrede u stalnoj komunikaciji s nadležnim službama Europske komisije koje revidiraju i gledaju mjere koje se provode, planove i naredbe te sve ono što se poduzima.
 
"Apeliramo na sve da budemo strpljivi, a da se u međuvremenu maksimalno pridržavamo mjera kako ne bi došlo eventualno do daljnjeg širenja bolesti", rekao je premijer.
 
Ponovio je da je politika Vlade snažna potpora svinjogojcima, poljoprivrednicima, hrvatskom selu, osobito Slavoniji. Podsjetio je kako je do sada isplaćeno 7,5 milijuna eura za više od 1.200 posjednika svinja, a danas kreću isplate dodatnih pet milijuna eura.
 
"Dakle, ukupno 12,5 milijuna eura za oko 1.300 posjednika kako bi se nadoknadila šteta zbog eutanaziranih životinja", kazao je Plenković.
 
Eutanazirano je 35 tisuća svinja, što je tri posto od ukupnog fonda svinja u Hrvatskoj, kojih je 950 tisuća, kazao je premijer.
 
Najavio je da će Vlada dati nalog resornom Ministarstvu da i dalje rade na provedbi svih mjera koje se tiču kompenzacije propuštene buduće gospodarske dobiti, interventnih mjera te onih posebnih aktivnosti vezanih uz održavanje tradicionalnih običaja u vremenu svinjokolje koja traje u ovim trenucima.
 
Što se tiče prosvjeda Plenković je iznio podatak kako je jučer bilo 18 prosvjednika, a danas ih je otprilike 20. Ponovio je kako razumiju da je ljudima kojima se dogodila zaraza na gospodarstvima teško no da mogu računati da će im se kompenzirati šteta.
 
"Vlada je tu, država je tu, sredstva su tu, mjere su tu i oni će biti kompenzirani za štetu koju su pretrpjeli", poručio je Plenković.
 
Sporazumi s Gradom Zagrebom i Zagrebačkom nadbiskupijom radi rekonstrukcije maksimirskog stadiona
 

Govoreći o točkama s današnje sjednice, najavio je usvajanje Konačnog prijedloga zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu RH kojim će se strateško, učinkovito i tržišno usmjereno urediti raspolaganje nefinancijskom imovinom kako bismo povećali investicijski potencijal.
 
"Riječ je o ozbiljnom, reformskom zakonu koji optimizira upravljanje, ubrzanje i aktivaciju neiskorištenih nekretnina u vlasništvu RH", ocijenio je predsjednik Vlade.
 
Najavio je i dodatna sredstva za nastavak programa Zaželi kojim se u ruralnim krajevima na tržište rada vraćaju mahom žene srednje dobi.
 
Kazao je da će Vlada usvojiti i dva sporazuma Vlade, jedan s Gradom Zagrebom, drugi s Nadbiskupijom u vezi rekonstrukcije gradskoga stadiona Maksimir te izgradnje ili rekonstrukcije objekata Katoličke crkve na 10 lokacija u Zagrebu.
 
"Time realiziramo temeljni preduvjet za početak projekta  izgradnje primjerenog stadiona za potrebe nogometnih utakmica  Dinama i hrvatske reprezentacije", rekao je Plenković.
 
Dodao je kako će stadion biti sportska građevina od nacionalnog interesa, podsjetivši na sjajne rezultate hrvatske nogometne reprezentacije, a osobito ove generacije predvođene Lukom Modrićem i izbornikom Zlatkom Dalićem.
 
Premijer je kazao kako će izgradnja ili rekonstrukcija objekata Katoličke crkve na deset lokacija u Zagrebu biti na zadovoljstvo brojnih vjernika jer je riječ o lokacijama u glavnom gradu gdje crkava trenutno nema.
 
Spomenuo je jutrošnji susret s kustosom Svete zemlje fra Francescom Pattonom zahvalivši i našim  franjevcima koji su tamo.
 
Danas poslijepodne sastat će se s predstavnicima sindikata Dalmacijavina u Splitu te sudjelovati na Danima regionalnog razvoja u Šibeniku, najavio je na kraju uvodnog obraćanja predsjednik Vlade.




Pisane vijesti