Paladina: Do kraja ljeta započinje izvođenje radova obnove i gradnja zamjenskih kuća na više stotina gradilišta

Slika /Vijesti/2022/04 travanj/14 travnja/Paladina 2.jpg

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina danas je predstavio plan ubrzanja obnove nakon potresa te najavio otvaranje više stotina gradilišta do kraja ljeta.

Ministar je plan obnove predstavio kroz pet ključnih točaka, istaknuvši da je njegov glavni zadatak otvaranje gradilišta i predstavljanje konkretnih rokova.

Prioritet su građani u kontejnerima

"Prioritet nam je da građanima koji su u kontejnerima ili su bez adekvatnog smještaja omogućimo da zimu provedu u svojim domovima ili adekvatnom smještaju", naglasio je.

Najavio je da će do kraja ljeta započeti izvođenje radova konstrukcijske obnove i gradnje zamjenskih kuća na više stotina gradilišta, a da će u idućih godinu dana pokrenuti radove obnove za tisuću domova.

"Do kraja ljeta cilj nam je započeti izvođenje radova na svim vrstama obnove, na svim područjima pogođenima potresom, odnosno na području svih županija", rekao je.

Dodao je da će u idućih godinu dana gotovo u cijelosti završiti sve postupke organizirane nekonstrukcijske obnove te će prioritetno dovršiti sve postupke isplata novčane pomoći građanima za nekonstrukcijsku obnovu.

"Navedeni ciljevi su optimistični, ali istovremeno, uvjereni smo da su realni, stojimo iza njih, ja stojim iza njih i napravit ćemo sve da ih ostvarimo", poručio je.

U procesu obnove smo svi zajedno i obnova je dogovornost svih nas, prije svega moja, dodao je Paladina te naglasio da je obnova prilika svim vlasnicima da uz značajnu operativnu i financijsku pomoć države podignu razinu sigurnosti svojih domova.

Najvažnije točke koje bi trebale dovesti do ubrzanja obnove i dostizanja zadanog broja otvorenih gradilišta odnose se na efikasniju i bržu nabavu uvođenjem generičkih troškovnika i okvirnih sporazuma, provođenje postupaka nabave po cjelinama (blokovska rješenja, primjerice po geografskim cjelinama), reorganizacija rada Fonda za obnovu, centralizacija kontrole i praćenje procesa obnove te uvažavanje poremećaja na građevinskim tržištima fleksibilnijim određivanjem cijena.

"Nabave će biti prilagođene malim i srednjim obrtima, kako bi se aktiviralo cijelu građevinsku industriju", rekao je.

Najavio je i veći poticaj građanima za pokretanje samoobnove uvođenjem naknade operativnog troška, mogućnošću isplatu predujma kao dodatnog poticaja kod konstrukcijske obnove i izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća, isplatom PDV-a kod novčane pomoći koja se isplaćuje prije početka konstrukcijske obnove zgrade te usklađivanjem propisanih maksimalnih cijena roba, usluga i radova u Programu mjera.

Realizacijom predloženih izmjena nitko od građana neće biti zakinut

Naglasio je da prilagodbe iz plana ubrzanja neće usporiti sve do sada započete procese te da realizacijom predloženih izmjena nitko od građana neće biti zakinut.

Referirajući se na aktualno stanje Paladina je rekao da 1,5 godinu dana nakon formiranja Fonda na području Zagreba i okolice nemamo niti jedno gradilište.

"To govori samo za sebe, govori o tome da su potrebne prilagodbe. Napravit ćemo organizacijske promjene koje će biti provedene u sljedećih mjesec do dva dana”, poručio je.

Složio se da brzina obrade zahtjeva građana nije zadovoljavajuća jer je obrađeno njih nešto više od 15 posto pa bi sadašnjom dinamikom obrada "trajala predugo".

"Prije svega organizacijski se moramo unaprijediti i tako postići da barem dva do tri puta brže odrađujemo taj proces", dodao je.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti