Pavić: Hrvatska iz EU fonda solidarnosti očekuje 500 milijuna eura

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić poručio je da Hrvatska iz Fonda solidarnosti EU očekuje više od 500 milijuna, od čega je 100 milijuna eura avansa kroz ljeto, a novac će se utrošiti za pomoć građanima, obnovu škola i bolnica te saniranje objekata kulturne baštine.
 
Ministar Pavić se u subotu osvrnuo na navode iz stranke Glas da je ostalo još samo osam dana za prijavu za obnovu Zagreba iz Fonda solidarnosti EU, upitavši pritom zašto Vlada Andreja Plenkovića to nije napravila ni nakon 77 dana od razornog potresa.
 
Naglasio je kako će Vlada u roku predati zahtjev za sredstva iz Fonda solidarnosti EU i da su u dnevnom kontakti s EK.
 
"S obzirom na razmjere štete u Zagrebu i činjenicu da je oštećeno više od 20.000 zgrada, jasno je da je taj posao tražio određeno vrijeme. Očekujemo više od 500 milijuna EUR isplata iz Fonda od čega 100 milijuna avansa kroz ljeto", izjavio je Pavić za Hinu.
 
Naglasio je da će se iz EU fonda financirati obnove škola i bolnica te osnovne infrastrukture, najam zamjenskih stanova za stanovnike pogođenim potresom, troškove raščišćavanja centra grada i područja pogođenih potresom te osnovnog saniranja objekata kulturne baštine.
 
Ministar Pavić je poručio kako bi predstavnici GLAS-a trebali znati da je preduvjet za predaju zahtjeva precizna procjena štete.
 
Naglašava da se na tome počelo raditi nekoliko dana nakon potresa, a u proces pripreme su bili uključeni svi resori, Grad Zagreb i pogođene Županije, a stručnu verifikaciju osigurali su konzultanti Svjetske banke.
 
Nemoralno i neetično koristiti tešku situaciju građana nakon potresa
 
Ministar Pavić dodaje kako je nemoralno i neetično koristiti tešku situaciju u kojoj su se našli sugrađani nakon potresa za skupljanje političkih bodova.
 
"Vlada je rebalansom osigurala sredstva za hitne sanacije, za smještaj onih građana koji se ne mogu vratiti u svoje kuće i stanove, pripremila dokumentaciju za Fond solidarnosti EU i za zajam Svjetske banke što je verificirano na sjednici Vlade prošli četvrtak", ističe Pavić.
 
Ponovio je da su svi članovi Vlade donirali  svoju plaću za ožujak u Fond za obnovu od potresa, a isto je učinio i HDZ uplativši i 1,1 milijuna kuna za akciju "Zajedno za Zagreb".
 
Pozvao je i ostale dužnosnike hrvatskih političkih stranaka da umjesto neprimjerenog politiziranja i zloupotrebljavanja ljudske patnje, naprave takvu gestu i solidariziraju se sa sugrađanima u potrebi.

Izvor: Hina

Pisane vijesti | Marko Pavić