Pavić: Štrajk je legitiman, Vlada je dala maksimalnu ponudu koja je u skladu s proračunskim mogućnostima za iduću godinu

Nakon potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava Ministarstvu uprave za projekt "Uspostava platforme s elektroničkim uslugama za e/m-Potpis i e/m-Pečat“, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić odgovarao je na pitanja novinara.

Podsjetio da su plaće u državnim i javnim službama već ove godine povećane za 6 posto, odnosno da je riječ o paketu vrijednom milijardu kuna. Osim toga, istaknuo je, riješen je i prijevoz koji je koštao 140 milijuna kuna više nego lani, a božićnice i regres iznose još pola milijarde kuna.

"Za sljedeću godinu, sa tri posto povećanja plaće predvidjeli smo dodatnih milijardu kuna više u odnosu na ovu godinu. Prema tome, unutar proračunskih mogućnosti ponudili smo maksimum. No, sutra ćemo ponovno sjesti kao pregovarački timovi, a u četvrtak održati mirenje i vjerujem da ćemo kroz dijalog nastaviti zajednički surađivati", kazao je ministar Pavić.

Poručio je kako je štrajk legitiman, ali Vlada koja upravlja proračunom dala je maksimalnu ponudu koja je u skladu s proračunskim mogućnostima za iduću godinu.

U pogledu nezadovoljstva sindikata mirovinskom reformom, podsjetio je kako je Vlada na njihov prijedlog ublažila odredbu o odlasku u mirovinu sa 67 godina života te će se s njezinom primjenom početi od 2033. godine, a ne od 2031. godine, kao što je bio prvotni prijedlog.

Najavio je da će Vlada za drugo čitanje u Hrvatskome saboru prijedlog zakona dodatno ublažiti oko penalizacije ranijeg odlaska u mirovinu. To je, ističe ministar, bio drugi glavni zahtjev sindikata, koje je ponovno pozvao na razgovore prije nego se konačni prijedlog zakona uputi u saborsku proceduru.

Izvor: Hina / Vlada
 

Pisane vijesti | Marko Pavić