Pavić: Vlada ispunjava obećanje o stopi zaposlenosti od 68 posto

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić izjavio je u četvrtak da Vlada ispunjava obećanje da će do kraja mandata imati stopu zaposlenosti od 68 posto, čime će osigurati okvire za razvoj gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta.

U prve dvije godine mandata ove Vlade 4,5 milijardi kuna je investirano u politike zapošljavanja, a ove godine dvije milijarde kuna, od čega 1,5 milijardu za aktivne mjere zapošljavanja, rekao je Pavić novinarima.

Garancijom za mlade uspjeli smo prepoloviti stopu nezaposlenosti mladih sa 49,5 posto na 21 posto, a novi podaci Eurostata, koji su danas objavljeni, govore da je stopa zaposlenosti u Hrvatskoj 65,2 posto, što znači da imamo 96.000 više zaposlenih nego prije tri godine, kaže Pavić.

"Prema tome, ispunjavamo ono što obećali - da ćemo do kraja mandata imati stopu zaposlenosti od 68 posto i osigurati okvire za razvoj gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta", poručio je Pavić.

Referendum protiv mirovinske reforme mogao bi državu stajati 45 milijardi kuna

Komentirajući skori početak prikupljanja potpisa sindikalne inicijative "67 je previše" za referendum protiv mirovinske reforme i podizanja dobne granice za starosnu mirovinu na 67 godina, Pavić je ponovio da bi takav referendum državu mogao stajati 45 milijardi kuna.

"Neće svi raditi do 67 godine, postoji institut dugogodišnjeg osiguranika", rekao je dodavši kako umirovljenici sa 40 godina radnog staža primaju mirovine u visini 72 posto prosječne plaće, odnosno preko 4500 kuna.

Cilj mirovinske reforme bio je osigurati veće mirovine - 7,5 posto su povećane mirovine, a za 3,13 posto od 1. srpnja povećavamo najniže mirovine, žene će dobiti povećanje mirovina u prosjeku za 2 posto po rođenom djetetu i riješili smo neravnopravnost između različitih dobnih skupina, ustvrdio je Pavić.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje izradio je dugoročne izračune troškova u slučaju da referendumska inicijativa uspije - državni proračun do 2040. imat će trošak od 45 milijardi kuna, rekao je Pavić istaknuvši da to nije plašenje građana niti spin, kako tvrde sindikati. .

"Ako se referendum ostvari u ovom obliku, svi ekonomski stručnjaci tvrde da će morati doći ili do pada mirovina, u prosjeku 5 do 7 posto, ili do zaduživanja za 45 milijardi kuna naše djece i unuka. Podsjetio bih da je ukupan trošak svih državnih izdvajanja za brodogradnju 30 milijardi kuna, dakle ovo je 50 posto više od toga", kaže Pavić.


Izvor: Hina

Pisane vijesti | Marko Pavić