Pejčinović Burić i Soini o daljnjem jačanju suradnje između RH i Finske

Hrvatski izvoz u Finsku raste, ali potencijali postoje u području energetike, prehrambene industrije, IT sektora i drugima, rekli su u Helsinkiju šefica hrvatske diplomacije Marija Pejčinović Burić i njezin domaćin, finski ministar Timo Soini.
 
Potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova boravila je uzvratnom službenom posjetu Finskoj na poziv svoga kolege po dužnosti Soinija.
 
Teme razgovora bile su ostvarena bilateralna suradnja i mogućnosti njezina daljnjeg jačanja, napose u gospodarstvu i turizmu, te suradnja u okviru zajedničkih twinning projekata i programa Europske komisije.
 
Hrvatska bilježi rast izvoza u Finsku, a potencijali postoje u području energetike, prehrambene industrije, IT sektora i brojnim drugima.
 
Naglasak na suradnji u okviru Trija predsjedateljica Vijećem Europske unije
 
Dvoje ministara razgovaralo je o aktualnim temama vezanima za Europsku uniju pri čemu je naglasak bio na suradnji u okviru Trija predsjedateljica Vijećem Europske unije.
 
Ministrica Pejčinović Burić informirala je finsku stranu o tijeku priprema za hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije te o pripremama za ulazak u Schengen i europodručje.
 
Razgovaralo se i o proširenju Europske unije i važnosti europskog pristupnog procesa za stabilnost država jugoistočne Europe.
 
U okviru multilateralne suradnje, Hrvatska i Finska imaju zajednički interes na različitim područjima i mogućnost jačanja međusobne podrške i partnerstva. Naglasak je bio na suradnji u Vijeću Europe, čije je predsjedanje Odborom ministara Finska u studenom preuzela od Hrvatske.
 
Ministri su se složili kako je potrebno daljnje osnaživanje suradnje u području sigurnosti.
 
U okviru posjeta ministrica se susrela s predsjednicom finskog parlamenta Paulom Risikko. Potvrđena je dobra parlamentarna suradnja dviju država te je istaknuta važnost njezinog daljnjeg jačanja, posebice u kontekstu priprema parlamenata obiju država za predsjedanje Vijećem EU.
 

Izvor: Hina / Vlada

Vijesti iz medija | Marija Pejčinović Burić