Pejčinović Burić: Posjet kancelarke Merkel potvrda prepoznavanja Hrvatske na razini EU-a, ali i premijera Plenkovića

U povodu posjeta savezne njemačke kancelarke Angele Merkel koja se u Zagrebu sastala s predsjednikom Vlade i  sudjelovala na predizbornom skupu HDZ-a, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić gostovala je u studiju RTL televizije.

"Prije svega, mislim da je to jedan veliki znak Hrvatskoj kao potvrda dvije i pol godine ustrajnog rada na intenziviranju odnosa s Njemačkom. To je dobar znak da je vrijeme odlično uloženo. Mislim da je to ujedno prepoznavanje Hrvatske, ali i premijera Plenkovića te HDZ-a kao stranke koja podržava ono o čemu se govorilo u Ciboni. To je Europa kao projekt mira, blagostanja i prosperiteta", naglasila je ministrica Pejčinović Burić.

Ministrica je komentirala i neuobičajeno energičan nastup predsjednika Vlade Andreja Plenkovića na skupu u Ciboni.

"Pokazao se kao lider pobjedničke stranke i to je prava mjera za kraj kampanje. Nije me iznenadio, osim pozitivno. Ovo su vrlo važni izbori", kazala je. 

Na upit o jučerašnjoj komemoraciji na Bleiburgu, ministrica je kazala da se radi o mjestu koje zaista zaslužuje biti komemorirano dostojanstveno i mislim da je sve prošlo odlično,izuzev jednog incidenta

,,Imamo informacije o uhićenoj osobi i vidjet ćemo što će istražni sudac odrediti. Uvijek smo na raspolaganju kako bismo pomogli, to je naša obaveza,  ali osoba koja je u pitanju odbila je pomoć", naglasila je ministrica, dodajući da osobno nije išla jer je bila u pratnji kancelarke Merkel, ali da su tamo Vladu predstavljala tri ministra.

Ministrica je komentirala i političku krizu u Austriji nakon skandala vicekancelara Heinza Christiana Strachea, koji je između ostaloga, grubo vrijeđao Hrvatsku.

"Ta izjava zaslužuje najoštriju osudu, to je primjer kako ne treba raditi. Takav modus operandi prakticiraju razne ekstremne desničarske stranke u Europi pa je dobro to osvijestiti i u Hrvatskoj, da se vidi kako se postavljaju prema nama. Posebno u odnosu na Manfreda Webera i Angelu Merkel, koji su posjetili Hrvatsku i primjer su dobre suradnje i odnosa. Također, mislim da je najbolji odgovor stigao od kancelara Sebastiana Kurza, a da se to nije dogodilo, morali bismo reagirati", zaključila je ministrica Marija Pejčinović Burić.
 

Pisane vijesti