Piletić za Novu TV: Od iduće godine povećava se iznos obiteljske mirovine, drugi put u tri godine rastu najniže mirovine

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić gostovao je u Dnevniku Nove TV. Govorio je o potezima Vlade za pomoć građanima u borbi protiv siromaštva. Osvrnuo se na situaciju s posvojenjem djece u Hrvatskoj te na odustajanje mirovinskih fondova od kupnje Fortenove.

Kazao je kako je Vlada donijela jesenski paket pomoći u kojem su obuhvaćeni svi socijalno ugroženi građani.
 
Tendencija smanjivanja broja korisnika socijalne pomoći
 
Na pitanje da ljudi koji rade i primaju plaću ipak moraju tražiti socijalnu pomoć, Piletić je odgovorio kako je bio u posjetu Karlovačkoj županiji gdje se broj korisnika gotovo prepolovio posljednjih godina. "Imamo tendenciju smanjivanja broja korisnika naknade", kaže Piletić.
 
 
Mirovine će nešto narasti od 1. siječnja, ali to nije dovoljno, potvrđuje ministar i dodaje kako je krajnji cilj Vlade povećanje prihoda.
 
"Od iduće godine za 10 posto se povećava iznos obiteljske imovine. Veći drugi put u tri godine povećavamo najniže mirovine za dodatnih tri posto", rekao je.
 
Sindikati su se izborili za plaće, a pitanje je hoće li biti prostora za još povećanja.
 
"Projekcije Ministarstva financija i ostalih institucija koje prate gospodarsku situaciju u Hrvatskoj kažu da će gospodarstvenog rasta biti. Mi smo zbog toga rekli da povećavamo i plaće za 6 posto u ovoj godini, ali smo predvidjeli povećanje osnovice za 2 posto u idućoj godini. Ako dođe do pogoršanja situacije, Vlada će ponovno sjesti za stol sa svim socijalnim partnerima", kazao je Piletić.
 
Briga o djetetu i njegovom interesu primarni cilj kod posvojenja
 
U povodu Svjetskog dana posvojenja, ministar se osvrnuo na situaciju kod nas.
 
Upitan čini li se dovoljno da se potvoriteljima iziđe ususret kazao je da u činu posvojenja fokus mora biti na djetetu i njegovom interesu. "Stručni tim mora utvrditi sve okolnosti", kazao je, a na primjedbu da taj proces dugo traje, poručio je da se neke administrativne procedure mogu smanjiti, ali ne stručna procjena i analiza.
 
Ministar je naveo da je prošla, 2021. godina, sa 152 posvojene djece bila rekordna, a ove je godine, do današnjeg dana posvojeno 162 djece.
 
"Očekujemo da će taj broj do kraja godine biti puno veći", rekao je.
 
Istražuje se odustanak mirovinskih fondova od kupnje dionica Fortenove
 
Komentirao je povlačenje mirovinskih fondova iz postupka kupnje dionica Fortenove, kazavši da bi velika većina osiguranika koji uplaćuju 2. mirovinski stup bila sretna da su mirovinski fondovi, čiji su udioničari hrvatski građani, postali vlasnici najveće hrvatske kompanije.
 
"Nažalost, to se nije dogodilo, utvrđujemo okolnosti zbog čega Alianz dao nalog AZ mirovinskom fondu da ne pristupi takvoj akciji. Sve zakonom propisani uvjeti o kapitaliziranoj štednji i mirovinskim fondovima takvu transakciju i taj iznos su dopuštali", poručio je Piletić.
Izvor: Vlada / Hina

Pisane vijesti