Plenković: Avioni s de Gaullea letjet će i nad Hrvatskom. Šaljemo poruku sigurnosti i partnerstva Francuske i Hrvatske

  • Slika /Vijesti/2022/03 ožujak/15 ožujka/19.jpg

Premijer Plenković danas je na nosaču zrakoplova Charles de Gaulle, kraj Dubrovnika, poručio da se vježbama u kojima sudjeluju MIG-ovi HRZ-a učvršćuje strateško partnerstvo između Francuske i Hrvatske. Vježbe su, dodao je, dio aktivnosti u direktnom dogovoru s predsjednikom Macronom, nakon što je u Zagrebu pao dron koji je doletio s područja Ukrajine.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je danas francuski nosač zrakoplova Charles de Gaulle, koji se nalazi u blizini Dubrovnika, i sastao se s njegovim zapovjednikom kapetanom Sébastienom Martinotom te zapovjednikom francuskih pomorskih snaga, kontraadmiralom Christopheom Cluzelom.
 
Posjetu nosaču aviona i sastanku nazočio je i veleposlanik Francuske u Hrvatskoj Gaël Veyssiere.
 
Uz predsjednika Vlade bili su ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj i posebni savjetnik predsjednika Vlade za poslove obrane Damir Krstičević.  
 
"Cilj operacije ovog nosača aviona i još sedam brodova koji su oko njega je da sudjeluju u misiji koja služi za potporu državama koje graniče s Ukrajinom, u okolnostima koje su nastupile nakon 24. veljače. Rafali s ovog nosača aviona lete i kontroliraju zračni prostor Bugarske i Rumunjske", kazao je premijer Plenković.
 
Ovih se dana, dodao je, provode i vježbe s avionima MIG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, čime se učvršćuje strateško partnerstvo između Francuske i Hrvatske.  
 
"Ujedno su dio aktivnosti koje smo poduzeli na političkoj razini u direktnom dogovoru s predsjednikom Macronom nakon što je u Zagrebu pao dron koji je doletio s područja Ukrajine", kazao je premijer Plenković.
 
Danas će avioni s ovog nosača letjeti i nad Hrvatskom i na taj način poslati poruku sigurnosti,  prijateljstva i partnerstva između Francuske i Hrvatske i poruku sigurnosti hrvatskim građanima, dodao je. 
 
Podsjećamo, godišnjim planom međunarodne obrambene suradnje tijekom ožujka 2022. godine provode se bilateralne aktivnosti s francuskom ratnom mornaricom u kojima će sudjelovati snage HRZ-a i snage s francuskog nosača zrakoplova “Charles de Gaulle”.

U utorak i srijedu, 15. i 16. ožujka 2022. u zračnom prostoru iznad Istre i Kvarnera, Like i Korduna provodit će se zajedničko letenje i uvježbavanje pilota 191. Eskadrile lovačkih aviona i francuskih pilota aviona Rafale s nosača zrakoplova “Charles de Gaulle”.

Letovi će se provoditi u skladu s najavljenim planovima u odobrenim zonama, a u sklopu kojih su planirani i formacijski preleti gradova sjevernog Jadrana.

U aktivnostima koje se provode u cilju uvježbavanja nadzora i zaštite zračnog prostora i zadaća odvraćanja, sudjelovat će i bojna Zračnog motrenja i navođenja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.




Pisane vijesti