Plenković: Danas otvaramo drugu cijev tunela Učka i povezujemo Istru s mrežom hrvatskih autocesta

Slika /Vijesti/2024/Rujan/13_rujna/Z63_3543.JPG

Otvarajući današnju, 24. sjednicu Vlade, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na nekoliko aktualnih tema u proteklome tjednu. Uz posjet Ukrajini, gdje se susreo s cijelim državnim vrhom i sudjelovao na sastanku na vrhu Krimske platforme, premijer je izdvojio konferenciju u Koprivnici o proizvodnji hrane kao strateškom pitanju te posjet Banovini u prigodi otvaranja brojnih zgrada obnovljenih nakon potresa, a izvijestio je i o najnovijim podacima o rezultatima dosadašnje turističke sezone te o tijeku upisa trezorskih zapisa. Najavio je da se danas otvara druga cijev tunela Učka, projekt vrijedan 200 milijuna eura, na koji se čekalo preko 40 godina.

Zajedno s ministrima Grlićem Radmanom, Habijanom i Fuchsom, premijer Plenković boravio je u radnom posjetu Ukrajini, što je njegov treći posjet toj zemlji od početka ruske agresije.
 
Susreli su se s cijelim državnim vrhom, predsjednikom Zelenskim, predsjednikom Vrhovne Rade Štefančukom te predsjednikom Vlade Šmihalom, a sudjelovali su i na sastanku na vrhu Krimske platforme.
 
"Dali smo još dodatni paket pomoći  Ukrajini u obrambenom i energetskom smislu", kazao je premijer Plenković istaknuvši još jednom konzistentnu i punu potporu ukrajinskom narodu i vodstvu.
 
Vlada je ponovno pomogla mjerama, potrebna odgovornost svih aktera u lancu kako bi se spriječio neopravdan rast cijena
 
Ranije ovoga tjedna u Koprivnici je održana konferencija u organizaciji Večernjeg lista "Hrvatska kakvu želimo", a ovogodišnja tema bila je održiva proizvodnja hrane kao strateško pitanje.
 
"Raspravili smo brojne gospodarske teme, evocirali rast razvijenosti Hrvatske u osam godina našeg mandata sa 62 posto na 76 posto prosjeka Europske unije, nagovijestili rast BDP-a od oko 3,5 posto u ovoj godini, zaposlenost je na milijun i 470 tisuće zaposlenih te samo 83 tisuće nezaposlenih, uz inflaciju od 1,8 posto u kolovozu", naveo je predsjednik Vlade istaknuvši da je broj zaposlenih za 300 tisuća ljudi viša nego 2016. dok je nezaposlenost rekordno niska.
 
Što se tiče cijena prehrambenih proizvoda, o čemu je također bilo riječi na konferenciji, premijer je ponovio kako je posebno važna odgovornost svih aktera u lancu, a Vlada je nastavila svoju politiku subvencioniranja cijena energenata i olakšavanja potrošačke košarice najnovijim paketom vrijednim skoro 250 milijuna eura.
 
Rekordna turistička sezona pridonijet će rastu BDP-a
 
Osvrnuo se i na rezultate dosadašnjeg dijela turističke sezone u kojem je ostvareno skoro 17 milijuna dolazaka i skoro 90 milijuna noćenja, što je 4,1 posto više nego lani, a očekuju se i veći prihodi.
 
Veći je i promet na autocestama, zračnim i morskim lukama.
 
"Ova će sezona po svim indikatorima biti bolja nego prošla što znači da će i ona pridonijeti rastu BDP-a".
 
Ogroman napredak u obnovi nakon potresa
 
Od ostalih aktivnosti izdvojio je posjet Varaždinskoj županiji u prigodi Dana županije, a ta će županija godinu i pol dana ranije nego ostale imati realiziran koncept jednosmjenske nastave, kazao je premijer.
 
Predsjednik Vlade obišao je i Banovinu te kazao kako je vidljiv ogroman napredak u obnovi nakon potresa, izdvojivši otvorenu novu zgradu Srednje škole, zgradu Pučkog otvorenog učilišta Hrvatski dom, novi Katastar, novi Državni arhiv te privatne kuće.
 
"Do sada smo u obnovu nakon zagrebačkog i petrinjskog potresa ukupno apsorbirali 2,9 milijardi eura, 1,7 za zagrebački i 1,2 za petrinjski potres. Zahvala svima koji su maksimalno angažirani da se posljedice te velike katastrofe riješe", rekao je premijer. 
 
Još jedno izrazito uspješno izdanje trezorskih zapisa
 
U tijeku je izdanje novoga kruga trezorskih zapisa. Ciljani iznos je 250 milijuna eura, a do sada je upisano skoro 299 milijuna eura, što znači da će i ovo biti itekako uspješno izdanje.
 
Održana je i telefonska sjednica Vlade na kojoj su snižene cijene naftnih derivata.
 
U povodu zatvaranja Paraolimpijskih igara, premijer Plenković još jednom je čestitao svim hrvatskim sportašima koji su se na njima natjecali, kao i osvajačima medalja.
 
Jutros se premijer sastao s Davorom Pranjićem, potpredsjednikom Republike Srpske iz redova hrvatskoga naroda te izrazio podršku Hrvatima koji žive u BiH podsjetivši na brojne projekte podrške koje provodi hrvatska Vlada.
 
Riješeno pitanje prijenosa vlasništva nekretnina na sindikate
 
Uoči sjednice održan je sastanak s predstavnicima sindikata, a u kontekstu zakona koji će Vlada danas uputiti u Hrvatski sabor.
 
Riječ je o Zakonu o prijenosu vlasništva nekretnina na Sindikalni fond nekretnina i na sindikate, a radi se o pravnom, političkom i operativnom pitanju koje je čekalo rješenje dugi niz godina.
 
Na današnjem dnevnom redu je i dopuna Karte regionalnih potpora, a premijer je podsjetio da je Vlada 2022. ispravila dotadašnju nepravednu podjelu regionalnih potpora usvojivši pravedniju podjelu statističkih regija.
 
Današnjom odlukom, dodao je, dodatno će se povećati intenziteti za projekte kojima se ulaže u europske strateške tehnologije (STEP).
 
Nakon okončanja radova, danas se pušta u promet druga cijev tunela Učka.
 
Četrdesetak godina nakon prve, danas se otvara druga cijev tunela Učka
 
"Nakon četrdesetak godina od otvaranja prve cijevi tunela Učka, danas otvaramo drugu. Na taj način povezujemo tunelom od 5,6 kilometara Istru s mrežom hrvatskih autocesta", kazao je premijer.
 
Najavio je da će se do listopada 2026. dovršiti dionica od preostalih  10,3 kilometra od Učke do Matulja, a istodobno će biti završeni i vijadukti na Limskom kanalu i na Mirni te će tako Istarski ipsilon u potpunosti biti gotov.
 
Tunel je vrijedan 200 milijuna eura, dodao je, a na tom velikom projektu uz francuski Buoyuges radili su i hrvatski podizvođači, njih gotovo 95 posto izgradilo je tunel u vrlo zahtjevnim geološkim okolnostima.
 
Na kraju je zahvalio svim kompanijama i svim radnicima, a posebno ministru Butkoviću i njegovom timu koji su radili na tome da se taj projekt realizira.



Pisane vijesti