Plenković: Dolazak kineskog premijera je snažna politička poruka Hrvatskoj i stvaranje preduvjeta za još bolju suradnju

  • Slika /Vijesti/2019/04 Travanj/09 travanj/fah229_pleso_kineski_premijer.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u zagrebačkoj je zračnoj luci izjavio da mu je drago što  po prvi put u povijesti odnosa Hrvatske i Kine, kineski premijer dolazi u Hrvatsku u bilateralni posjet, a nakon toga i na važan sastanak između Kine i 16 država srednje i istočne Europe. 

"Više sam puta kazao kako je ova strukturirana suradnja koju Kina razvija sa zemljama srednje i istočne Europe, izvrsna prigoda za sve zemlje, pa naravno i za Hrvatsku, da se učini napor kako bi se ojačali bilateralni odnosi", kazao je predsjednik Vlade koji važnom porukom o razvoju odnosa smatra činjenicu da je Hrvatska, u dvije i pol godine njegovog mandata, nakon tri ovakva sastanka na kojima je sudjelovao kao predsjednik Vlade, uspjela dobiti domaćinstvo takvog sastanka.
 
Razmjena 10 sporazuma o suradnji
 
"Mi ćemo sutra, nakon sastanka u Vladi biti u prilici razmijeniti čak šest sporazuma o suradnji i još četiri za vrijeme summita u Dubrovniku  Riječ je o područjima koja se odnose na infrastrukturu, željeznice, digitalnu suradnju Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnoga društva i Huaweija, sporazumi koji se odnose na područje znanosti ,privrede, športa, gospodarstva, HBOR-a , a otvara se i godina kulture i turizma Hrvatske i Kine.

Naša ukupna razmjena je otprilike milijardu eura godišnje, naravno, omjer je u korist Kine, ali to nije neobično ni za druge zemlje", najavio je predsjednik Vlade, podsjetivši da  je prošle godine zabilježeno čak 250.000 dolazaka kineskih turista u Hrvatsku te da je Hrvatska turistička zajednica, prilikom njegovoga posjeta Kini, otvorila ured u Šangaju, uz već postojeći ured Hrvatske gospodarske komore.
 
"Želimo unaprijediti cjelovite odnose. U smislu političkoga dijaloga, ovo će biti naš šesti susret, što je zaista visok intenzitet odnosa", poručio je. 
 
Kazao je da kineski  premijer dolazi nakon summita EU i Kine u Bruxellesu gdje su glavne teme bile trgovinski odnosi, osiguranje jednakih uvjeta i šansi za europske kompanije na kineskom tržištu i za kineske na europskom tržištu.
 
Gradnja Pelješkog mosta otvara vrata jačanju suradnje s Kinom
 
"Činjenica da kineska kompanija China Road and Bridge Corporation gradi Pelješki most, po nama je jedno od najznačajnih postignuća.  Nema dileme da je nakon tog odabira, suradnja Kine i Hrvatske došla na jednu novu razinu", naglasio je predsjednik Vlade, najavivši da će s kineskim izaslanstvom posjetiti Pelješki most u četvrtak.
 
"To je važna poruka dinamici rada. Naravno, Hrvatska kroz taj strateški projekt prvo spaja svoj teritorij južne Hrvatske s ostatkom zemlje, a  drugo ima 357 milijuna eura nepovratnih sredstava iz fonda Europske unije  Ovo je velika politička poruka Hrvatskoj, šansa za hrvatsko gospodarstvo, za sve resore, da stvorimo preduvjete za još bolju suradnju", smatra predsjednik Vlade Plenković.
 
Na upit o mogućem sljedećem infrastrukturnom projektu, Plenković je podsjetio da je nakon njegovog posjeta Kini, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, s izaslanstvom također posjetio Kinu. 
 
"Cilj tog posjeta bio je vidjeti što se sve može učiniti u pogledu luka, željeznica, nizinske pruge Zagreb-Rijeka i na tom tragu će se voditi razgovori. Jedan od sporazuma se odnosi upravo na to pitanje.

Mi ćemo naravno iskoristiti prigodu da govorimo i o drugim granama industrije i o mogućnostima suradnje. Kina je ogromna zemlja s velikim gospodarskim potencijalom", istaknuo je predsjednik Vlade.
 
Dodao je da je Kina, u okviru politike "jedan pojas – jedan put" zainteresirana za dinamiziranje suradnje te da se i druge članice Europske unije,  izvan okvira  Kina+16,, dodatno angažiraju.
 
Hrvatska Vlada nema mogućnosti utjecati na medije u Sloveniji
 
Upitan o optužbama za špijuniranje koje dolaze iz Slovenije, Plenković je kazao da se Vlada već očitovala o tome. "Hrvatska Vlada, ni na koji način nema niti mogućnosti, niti ambicija, niti je uopće naša politika utjecati na bilo kakve objave u slovenskim medijima", poručio je.
 
"Arbitražni postupak je, nažalost,  nepovratno kompromitiran zbog ponašanja slovenske strane", podsjetio je Plenković.
 
"Hrvatski sabor je, sada će biti skoro četiri godine,  svoju jednoglasnu odluku donio i ona je obvezujuća i za moju Vladu kao i za ranije Vlade", dodao je.
 
Ponovio je da je želja Hrvatske razvijati dobre odnose sa Slovenijom, te da je to više puta predloženo i bivšem premijeru Ceraru i aktualnoj Vladi koju vodi njegov kolega Šarec.
 
"Želimo riješiti to pitanje. Mislimo da, uz dobru volju, uz činjenicu da se radi o dvjema susjednim zemljama, koje praktički,  osim ovih rezidualnih pitanja koje se odnose na vrijeme  raspada SFRJ i sa njima povezanim problemima, pravih problema nisu imale. 

Naša politika je politika dijaloga", zaključio je predsjednik Vlade Plenković.


Pisane vijesti