Plenković: Europska unija koja drži članice skupa bit će utjecajnija u globalnoj utakmici

  • Slika /Vijesti/2019/05 Svibanj/06 SVIBNJA/Tusk/1.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Bruxellesu se, uoči sudjelovanja na konferenciji Centra za europsku politiku sastao s predsjednikom Europskoga vijeća Donaldom Tuskom. 

U izjavi za medije nakon sastanka s Donaldom Tuskom, predsjednik Vlade Plenković kazao je da se radi o dijelu konzultacija uoči sastanka na vrhu u Rumunjskoj te da je htio neposredno čuti zajednički stav o deklaraciji koja će ondje biti usvojena, te o strateškoj agendi  Europske unije za razdoblje od 2019. do 2024. kao i zadnje informacije koje se tiču Brexita.

"To je bio sadržajni i otvoren dijalog. Donald Tusk je veliki prijatelj Hrvatske i poznavatelj našeg europskoga puta. Nakon pet godina na čelu Europskoga vijeća, on na svojevrstan način želi dati doprinos daljnjem smjeru razvoja Unije u sljedećih pet godina", ocijenio je predsjednik Vlade.

Glavna poruka - zajedništvo

Upitan o sutrašnjoj konferenciji na kojoj će predsjednik Vlade Plenković biti glavni govornik, kazao je da je dobro, unatoč prethodnim pripremama, konzultirati se oko sadržaja u Sibiu.

"Naravno da je sutrašnja konferencija vrlo bitna, Centar za europsku politiku je jedan od nauglednijih think tankova ovdje u Bruxellesu", napomenuo je Plenković, dodavši da se radi o prigodi  za artikuliranje misli i stavova o izazovima koji su u ovom trenutku pred Europom, te da će glavna poruka deklaracije u Sibiu biti  zajedništvo država članica EU-a.

"Dakle, postoje procesi, problemi i silnice na kontinentu koje rade na tome da europski projekt bude slabiji nego što je bio u budućnosti, a upravo će u Sibiu biti prigoda da političkom voljom na najvišoj razini, kažemo još jednom koliko nam je važno da taj projekt bude snažan i uspješan", poručio je Plenković.

Europska unija koja drži članice skupa bit će utjecajnija u globalnoj utakmici

Najavio je da će sutra govoriti o tome koliko smatra da je dobro da cijela Europska unija u predstojećem razdoblju bude izrazito angažirana i dinamična, da bude što manje krhka, a što više snažnija unatoč izazovima.

"Da bude Europska unija koja članice drži skupa, a ne da svatko bude za sebe. Mi možemo zaštititi naš nacionalni interes i naš suverenitet na jedan zajednički način tako da u globalnoj utakmici budemo puno utjecajniji i da dobro pratimo procese koji se zbivaju izvan naših okvira, a ne da se u njih previše zatvorimo. To će biti ključne poruke sutra na konferenciji", istaknuo je

Napomenuo je da to promatra u kontekstu prošloga tjedna, kada je bio jedini šef Vlade neke od članica Unije koji je bio i na sastanku u Berlinu kojeg su inicirali kancelarka Merkel i predsjednik Macron sa zemljama jugoistoka Europe, a onda praktički dan i pol sa 13 recentnih članica u Varšavi na obljetnici proširenja EU-a iz 2004.

Dodao je da te zemlje imaju razloga za veliko zadovoljstvo jer podvlačenjem crte 15 godina nakon članstva vide koliko se napredovalo u svim mogućim aspektima.

"To su ogromna postignuća, to je ono što ja želim za Hrvatsku tako da i mi nakon još šest do sedam godina članstva, možemo reći da smo napredovali - u pogledu razvoja, u pogledu socijalne kohezije, reformi, rasta, zaposlenosti, kao i kvaliteta i vrijednosti koje imamo u društvu", kazao je predsjednik Vlade.

Kapitalno izmijenjena politička arhitektura

Kazao je da postoje tri trenutka koji su kapitalno izmijenili političku arhitekturu i silnice nacionalnih država.

"To su posljedice izbjegličko-migracijske krize. Nikad nijedan događaj nije imao toliko ozbiljnih efekata na snagu pojedinih političkih opcija. Drugi je Brexit koji je bez presedana. Treće je veliki rast populizma i demagogije te lažnih informacija", ocijenio je Plenković.

Dodao je da u kontekstu ta tri fenomena, Europa mora gledati kako da ostane čvrsto zajedno. Predsjednik Vlade smatra da je, s aspekta Hrvatske važno graditi element konvergencije, kao jednu od ključnih zadaća u ovom trenutku.

S Junckerom o pripremama za Schengen i za euro

Upitan o čemu će razgovarati s predsjednikom Europske komisije Jean Claude Junckerom, predsjednik Vlade najavio je nekoliko tema koje su za Hrvatsku vrlo bitne.

"Izvijestit ću ga o našoj trenutnoj evaluaciji u vezi sa Schengenom; od osam smo područja šest u cijelosti ispunili te trebamo proći još dvije evaluacije. Tu želim njegovu potporu i angažman, posebice povjerenika Avramopoulosa koji prati sve ono što radi Hrvatska u području unutarnjih poslova i jačanja  schengenskih kapaciteta, Mislim da smo tu,  od onoga facilityja od 120 milijuna eura prije šest godina,  učinili ogromne iskorake i povukli još 130 dodatnih milijuna eura", naglasio je predsjednik Vlade.

Kazao je da će druga tema biti pripreme za euro, gdje Vlada sustavno radi na tome da Hrvatska najprije uđe u ERM2, te da određenim slijedom reformi koje će se poduzimati u pojedinim aspektima, Hrvatska nastavi dobar korak koji ima - od izlaska iz procedure prekomjernog proračunskog manjka, izlaska iz procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, izrade novog Nacionalnog plana reformi, Plana konvergencije, kao i dobrih ocjena kreditnoga rejtinga te smanjenje javnog duga.

Dinamična vanjskopolitička aktivnost

Izrazio je zadovoljstvo što će to biti sastanci slijedom izrazite dinamike vanjskopolitičkih aktivnosti. Podsjetio je da nakon posjete kineskoga premijera Hrvatskoj i nakon neformalnog sastanka EV-a u Sibiu, u Hrvatsku dolaze kancelarka Merkel i Manfred Weber, dok će premijer Plenković otići u Munchen 24. svibnja podržati Webera.



Pisane vijesti | Andrej Plenković