Plenković: Gardijska brigada “Pume” ostavila ogroman trag u obrani Hrvatske

  • Slika /Vijesti/2019/12 prosinac/20 prosinca/1.jpg

Polaganjem vijenaca u spomen na poginule, umrle i nestale pripadnike “Puma”, u Varaždinu je danas obilježena 27. obljetnica osnutka 7. gardijske brigade Pume. 

U varaždinskoj vojarni koja nosi ime brigade vijence su položili pripadnici brigade, branitelji i članovi obitelji te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i lokalnih vlasti.

Zajednički vijenac položili su premijer Plenković, izaslanik predsjednice Republike Ante Deur, izaslanik predsjednika Sabora zastupnik Anđelko Stričak, s ministrima branitelja Tomom Medvedom i gospodarstva Darkom Horvatom te državnim tajnikom u Ministarstvu obrane Zdravkom Jakopom.

Poštovanje prema hrvatskim braniteljima

 Premijer je iskazao poštovanje prema svim pripadnicima 7. gardijske brigade koja je osnovana u prosincu 1992. godine.

"Proveli su na terenu praktički pune tri godine i sve ono što su učinili za oslobađanje hrvatskih krajeva, a posebno činjenicu da je ovo brigada koja je došla prva u Knin, znači jako puno za slobodu, obranu i za povijest hrvatskog naroda", rekao je Plenković i dodao kako je dužnost svih institucija i dalje tražiti nestale branitelje.

Podsjetio je da se u mandatu ove Vlade Hrvatska vojska vratila u Varaždin.

"Osjeća se bliskost s hrvatskim narodom ovdje na sjeverozapadu Hrvatske i siguran sam da će ta činjenica pridonijeti i motivirati mlade ljude da postanu novi pripadnici Hrvatske vojske", kazao je Plenković.

U vojarni su smješteni pripadnici 2. mehanizirane bojne Pume, Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske vojske koja je sljednik 7. gardijske brigade Pume, ustrojene 23.prosinca 1992. godine.

Susret s biskupom mons. Radošem
 
U Varaždinu, predsjednik Vlade posjetio je i varaždinskog biskupa mons. Božu Radoša, kojem je zaželjeo puno uspjeha u vođenju pastoralne brige za vjernike Varaždinske biskupije. Izrazio je zadovoljstvo što se tom prigodom susreo i s biskupom u miru mons. Josipom Mrzljakom.

Pisane vijesti