Plenković: Gradimo Hrvatsku kao zemlju tolerancije, gospodarskog napretka, pravednosti i solidarnosti

Na svečanom primanju koje su, u prigodi božićnih blagdana, za predstavnike Diplomatskog zbora akreditirane u Republici Hrvatskoj, upriličili predsjednik Vlade Andrej Plenković te potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, govorili su o prioritetima hrvatske vanjske politike u sljedećoj godini.

Ministrica Pejčinović Burić istaknula je najvažnije diplomatske aktivnosti u protekloj godini: prvo hrvatsko predsjedanje Odborom ministara Vijeća Europe, sastanak na vrhu kojim je uspješno zaključeno jednogodišnje predsjedanje Srednjoeuropskom inicijativom, obilježavanje pet godina članstva u Europskoj uniji te forum u Dubrovniku.

Kao prioritete za nadolazeću godinu, ministrica je izdvojila pristupanje schengenskom prostoru i eurozoni, nastavak priprema za predsjedanje Vijećem Europske unije 2020. te pripremu za članstvo u OECD-u. Naglasila je i kako će Hrvatska u travnju iduće godine prvi puta biti domaćin sastanka na vrhu inicijative Kina +16.

"Hrvatsku nastojimo izgraditi kao zemlju tolerancije, zemlju vrijednosti, gospodarskog napretka, pravednosti i solidarnosti. Vjerujem da ćemo svi skupa i u 2019. godini dati doprinos da hrvatskom društvu u cijelini bude još bolje", istaknuo je predsjednik Vlade Andrej Plenković u svom izlaganju, izrazivši želju za suradnju sa svim partnerima, na regionalnoj i globalnoj razini.

"Svi znate što Vlada radi, koje vrijednosti dijelimo", rekao je Plenković.

Među uzvanicima su bili i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, ministri, predstavnici diplomatskog zbora u RH, kao i vjerski velikodostojnici.

 

Izvor: Vlada / Hina



Pisane vijesti | Andrej Plenković