Plenković: Hrvatska će imati trajnu i znatnu korist od uvođenja eura

Slika /Vijesti/2018/05 svibanj/10 svibnja/95 sjednica VRH/predsjednik.jpg

Otvarajući današnju sjednicu Vlade Republike Hrvatske, predsjednik Vlade Andrej Plenković još je jednom svim ministrima zahvalio na angažmanu u vezi sa sjednicom održanom u Splitu prošloga tjedna i brojnim ugovorima koji su nakon te sjednice potpisani.

„To je bila važna poruka i Gradu Splitu, gradonačelniku Opari, Splitsko-dalmatinskoj županiji, županu Bobanu i drugim jedinicama lokalne i područne samouprave.  Važno je da projekti koji su bili na sjednici budu realizirani i da pomognu ukupni razvoj infrastrukture, gospodarstva i prometa, bolje apsorpcije europskih sredstava te upravljanja državnom imovinom u Splitsko-dalmatinskoj županiji'', poručio je.
 
Predsjednik Vlade usporedio je poruku upućenu Dalmaciji, s porukom Slavoniji koja je upućena sa sjednice Vlade održane prije pola godine u Osijeku.
 
Predsjednik Vlade Plenković iskoristio je prigodu da još jednom svima čestita Dan Europe, Dan pobjede nad fašizmom i nacizmom u Europi.  Podsjetio je da je ta pobjeda obilježila ne samo razvoj suvremenoga svijeta u proteklih sedamdesetak godina, nego i demokraciju i sve one vrijednosti za koje se Hrvatska zalagala želeći ih dijeliti sa svojom europskom obitelji.
 
Kazao je da je današnja sjednica Vlade upravo u ovome tjednu posvećena Usvajanju strategije za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, i to u dogovoru s Hrvatskom narodnom bankom i ministarstvima gospodarstva i financija.
 
„Upravo smo ovaj tjedan pronašli  kao najbolji tajming za važnu poruku Hrvatske o našoj opredijeljenosti da ispunimo obvezu koju smo preuzeli u Ugovoru o  pristupanju u članstvo Europske unije, a to je da ćemo euro preuzeti kao službenu valutu u trenutku kad ispunimo uvjete“.
 
Podsjetio je da je javna kampanja pokrenuta krajem listopada, na zajedničkoj konferenciji, organiziranoj u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom na kojoj je strategija predstavljena javnosti. Dodao je da smatra kako je potrebno mnogo raditi na senzibiliziranju hrvatske javnosti o ovoj temi.
 
„Mi ćemo, s ciljem provedbe ove Strategije, osnovati i Nacionalno vijeće za uvođenje eura kao službene valute. Važno je da hrvatska javnost zna da analiza koja je napravljena,  jasno utvrđuje da ćemo kao država imati trajne i znatne koristi od uvođenja eura, dok će troškovi biti niski i u najvećoj mjeri jednokratni. Smanjit će se rizici za financijsku i makroekonomsku stabilnost, kao i kamatne stope i transakcijski troškovi, a korištenje zajedničke valute pogodovat će jačanju trgovine s državama članicama euro-područja i konkurentnosti izvoza, osobito turizma“, najavio je Plenković.
Predsjednik Vlade očekuje da sve to dodatno pridonese bržem gospodarskom rastu,  rastu zaposlenosti, povećanju obujma investicija te jačanju otpornosti financijskog i gospodarskog sustava Hrvatske na različite oblike poremećaja.
 
„Hrvatska je po mom dubokom  uvjerenju spremna započeti proces za uvođenje eura, dosegnuli smo relativno visok stupanj realne konvergencije, već više od dva desetljeća održavamo nisku inflaciju, stabilni tečaj. Imamo izvrsne rezultate glede proračunske i fiskalne konsolidacije, a kad se radi o kriteriju koji je preostao  - smanjenju javnoga duga, uspjeli smo doći na 78% udjela u BDP-u i odgovornim vođenjem državnih financija idemo prema spuštanju javnog duga na 65% udjela u BDP-u 2021. godine“, pojasnio je predsjednik Vlade.
 
Plenković se kratko osvrnuo i na odluku Ustavnoga suda da je Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku u skladu s Ustavom.
 
„Ne samo da je Ustavni sud kazao da je zakon u skladu s Ustavom, nego da bi čak bilo neustavno da Vlada nije reagirala. To je najbitnija pravna i politička poruka i na tragu svih poduzetih napora u proteklih 14 mjeseci. Svi dionici ovoga procesa trebaju dati svoj maksimum da se do zakonskoga roka 10. srpnja postigne nagodba.  Vjerujem da će izvanredna uprava, zajedno sa svim akterima ovog procesa , pronaći dovoljno i snage i umješnosti da se u tjednima koji su pred nama, taj veliki posao i realizira“, poručio je predsjednik Vlade.
 
Na kraju svog uvodnog izlaganja, predsjednik Vlade Plenković najavio je da će ministar prometa Oleg Butković, nakon niza problema u vezi s nepogodnim vremenskim uvjetima tijekom zime, danas biti u Gorskom Kotaru koji je bio osobito pogođen i u kojem su troškovi zimske službe bili veći nešto što se moglo predvidjeti.
 
„Danas će se iz Hrvatskih cesta i iz njihovoga proračuna, u suradnji s Ministarstvom prometa, pokriti svi nastali troškovi“, kazao je predsjednik Vlade. 
 
Dodao je da time Vlada održava obećanje dano u Delnicama prije nekoliko mjeseci kako će pomoći Goranima, a istaknuo je i da su pronađena sredstva za sve druge županije u kojima su nastali isti problemi.
 
„Posebice smo tu bili aktivni,  uz pomoć naših saborskih zastupnika,  u vezi s Krapinsko-zagorskom  županijom, kao i drugim županijama gdje su se povećali troškovi za zimske službe, a nije ih bilo moguće planirati u pravome trenutku“, zaključio je predsjednik Vlade Andrej Plenković svoje uvodno izlaganje.



Pisane vijesti