Plenković: Hrvatska je prije 26 godina proživljavala najteže dane. Danas gradimo slobodno i kvalitetno uređeno društvo

Slika /Vijesti/2017/10 listopad/8 listopada/DSC_6392.jpg

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, jutros je u povodu Dana neovisnosti, uz predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića i izaslanika predsjednice Republike Hrvatske Vladimira Šeksa, u pratnji članova Vlade, položio zajedničke vijence u ime Republike Hrvatske na Mirogoju, kod Središnjega križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata, na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskoga rata.

Nakon polaganja vijenaca, predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je kako, 26 godina nakon odluke Hrvatskoga sabora koji je na tajnoj sjednici proglasio neovisnost, još jednom na Mirogoju iskazuju poštovanje prema državnome vrhu iz toga vremena i svim hrvatskim braniteljima, koji su dali svoj život za slobodu Hrvatske. Dodao je da, nakon što je JNA raketiranjem Banskih dvora doslovno htjela likvidirati hrvatski državni vrh, nikakvih dilema više nije bilo.
 
„Taj je dan otvorio put prema međunarodnom priznanju i uspostavi diplomatskih odnosa sa brojnim zemljama“, poručio je Plenković.
 
Naglasio je da je tada, prije 26 godina, u jeku velikosrpske agresije na Hrvatsku, uz ogromnu ulogu JNA, Hrvatska proživljavala najteže dane. Kazao je da se međunarodnim priznanjem, 15. siječnja 1992., otvorio put slobode, demokracije i neovisnosti,  kao ostvarenje ambicija generacija Hrvata.
 
„Stoga i danas imamo zadaću raditi na kvalitetnom uređenju našega društva, poštivanju univerzalnih vrijednosti, jačanju pravne države, ekonomskih sloboda te na tome da se svi naši građani ugodno osjećaju u slobodnoj Hrvatskoj“, rekao je.
 
Upitan o primjedbama oporbe da nisu pozvani na današnju priredbu, predsjednik Vlade Plenković pojasnio je da je proslava na trgu sv. Marka javni događaj, kao i zadnji dan smjene straže te Dan otvorenih vrata u Hrvatskome saboru, na koji su dobrodošli svi građani, naravno i oporba.
 
Na upit o sastanku ministra financija Zdravka Marića s Ivicom Todorićem u mjesecu ožujku, predsjednik Vlade je odgovorio da su se tada, sve do aktivacije Zakona o izvanrednoj upravi u društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, vodili brojni razgovori u interesu očuvanja hrvatskoga gospodarstva i financijskog sustava te sprječavanja negativnih efekata na gospodarstvo, zaposlenike i na turističku sezonu.
 
,,Svi koraci koje smo napravili bili su u toj funkciji. Ako su obavljeni neki razgovori, ne znači da su se donosile odluke“, zaključio je predsjednik Vlade. 

Pisane vijesti