Plenković: Hrvatska nije ni u kakvoj opterećujućoj situaciji što se tiče isporuke izraelskih zrakoplova

Slika /Vijesti/2018/12 prosinac/7 prosinca/IMG_7148.JPG

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u izjavi medijima u Tuheljskim Toplicama kazao je da Hrvatska, što se tiče isporuke izraelskih aviona F16, nije ni u kakvoj opterećujućoj situaciji, budući da je sve što je napravljeno s hrvatske strane bilo korektno.

"Teret dobivanja suglasnosti za isporuku aviona je izraelskoj strani. Prema tome, što se Hrvatske tiče, mi nismo ni u kakvoj posebno opterećujućoj situaciji", rekao je.

Istaknuo je da mediji pišu o toj temi na temelju nekih informacija s portala, odnosno iz nekog izraelskog izvora.

"Očekujem da Ministarstvo obrane koje vodi ovaj proces i koje je vrlo detaljno involvirano u sve detalje, vidi sa zemljom prodavateljem Izraelom i sa SAD-om ima li nekih novih elemenata u procesu koji je vođen vrlo dugo i temeljito", naglasio je.

Korektno i u dobroj vjeri

Kao važnu činjenicu istaknuo je da je teret odgovornosti na osiguravanju, odnosno dobivanju suglasnosti koju SAD moraju dati bilo kome tko je nekada od njih kupio neku vrstu naoružanja - na izraelskoj strani.

"Sve što je napravljeno s naše strane bilo je korektno i u dobroj vjeri. Ovo što je eventualno na stvari je dogovor između Izraela i  SAD-a", rekao je.

Upitan o dokumentu kojim je SAD dozvolio kupnju tih zrakoplova, odgovorio je kako je siguran da su sve službe koje su na tome radile, a na tome je radila jedna velika radna grupa u okviru Ministarstva obrane, dobro i detaljno pripremila cijelu tu temu.

"Prije donošenja konačne odluke prošle godine slali smo posebno izaslanstvo u Izrael i SAD da se sve verificira prije konačnih odluka. I u tom trenutku ovakvih vrsta informacija, kao eventualno upitnih, nije bilo", napomenuo je.

Upitan postoji li mogućnost da se ugrozi proces nabave zrakoplova, predsjednik Vlade je odgovorio: "Ne vjerujem."

Izvor: Hina / Vlada

Pisane vijesti