Plenković: Hrvatska ostaje pri stajalištu da nema nadležnosti Suda EU-a u slovensko-hrvatskom sporu

Slika /Vijesti/2019/06 Lipanj/12 lipanj/0-02-05-2205ee8933c8dfe089c431a6d2ff667cd15766f58fe1e4151842244dd404486f_8082d0fb.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na skupu Europske pučke stranke u San Sebastianu gdje je odgovarao na pitanja novinara.

Osvrnuvši se na najavu da će Sud Europske unije u Luksemburgu održati raspravu o tužbi Slovenije protiv Hrvatske zbog arbitraže 8. srpnja, predsjednik Vlade Plenković kazao je da Hrvatska ostaje pri stajalištu da u bilateralnom sporu između Hrvatske i Slovenije nema nadležnosti Suda EU-a.

"Naša je pozicija od početka jasna, mi ne vidimo gdje je tu nadležnost Suda EU-a u ovom sporu", rekao je Plenković.

Premijer je ponovio da su Hrvatska i Slovenije dvije prijateljske zemlje koje nikada u povijesti nisu imale nikakvih problema te da preostala otvorena pitanja proistječu iz raspada bivše Jugoslavije, koja se mogu riješiti dogovorom.

EPP je relativni pobjednik i ima pravo na poziciju predsjednika Komisije

Plenković je novinarima kazao i da Europska pučka stranka kao relativni pobjednik izbora za Europski parlament želi da njezin vodeći kandidat Manfred Weber postane predsjednik Europske komisije, a ostale pozicije je spremna prepustiti strankama koje se plasirale iza nje.

"Naša pozicija u ovim pregovorima je vrlo skromna, mi od svih čelnih mjesta želimo isključivo predsjednika Europske komisije, a ostala mjesta su na raspolaganju onima koji su ostvarili drugi, treći ili eventualni četvrti rezultat na europskim izborima", rekao je Plenković.

Plenković je upoznao sudionike skupa o pregovorima u kojima sudjeluje.

"Iznimno je važno u procesu pregovora, pogotovo što sam osobno bio zastupnik, a sada kao premijer i član Europskog vijeća koji razumije dobro institucije, kulturu donošenja odluka i značaj međusobnih odnosa između Europskog vijeća i Parlamenta, da neposredno pojasnim našim kolegama što se u pregovaračkom procesu događa, koje su pozicije pojedinih političkih skupina, koji se sve elementi uzimaju u obzir, a to su odnosi političkih stranaka, odnosi među institucijama, zemljopisna i spolna zastupljenost, a što će na kraju utjecati na tko će na koju poziciju biti izabran", rekao je Plenković.

Plenković ističe da je proces izbora vodećeg kandidata EPP-a Manfreda Webera bio vrlo transparentan, da je u internom procesu za to mjesto pobijedio bivšeg finskog premijera Alexandra Stubba te da je onda uz potporu cijele političke obitelji vodio kampanju, prezentirao program te da je na kraju Europska pučka stranka izišla kao relativni pobjednik izbora.

"Europska pučka stranka je relativni pobjednik izbora i analogno onome što se zbiva na nacionalnoj razini, obično onaj koji je relativni pobjednik, dobiva prvi šansu da pokuša oformiti izvršnu vlast, a to je na razini EU-a Europska komisija", kaže Plenković.

Paket imenovanja novih europskih čelnika

Upitan je li optimist da će paket imenovanja novih europskih čelnika biti dogovoren na summitu 20. i 21. lipnja, Plenković je rekao da je "realan" po tom pitanju.

"Izrazito sam realan jer je riječ o vrlo kompliciranom procesu. Ostalo je još dosta posla", rekao je Plenković apelirajući na šefove država i vlada zemalja članica da imaju na umu političku odgovornost koju snose za funkcioniranje EU-a.

"Nikakvo otezanje nije dobro, nova Komisija treba stupiti na dužnost na vrijeme i odraditi posao koji je pred njom, a to može jedino ako sve pripremimo na vrijeme. Naši birači bez obzira za koga su glasovali očekuju da preuzmemo odgovornost za idućih pet godina", poručio je Plenković.

Plenković nije htio govoriti tko je hrvatski kandidat za povjerenika Europske komisije, istaknuvši da prvo treba izabrati predsjednika Komisije, koji onda bira povjerenike u dogovoru sa zemljama članicama. Podsjetio je da sadašnji predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker prije pet godina nije prihvatio sve kandidate koje su mu predlagale zemlje članice.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti