Plenković: Hrvatska vojna pomoć Ukrajini je vrlo konkretna i korisna

  • Slika /Vijesti/2024/Veljača/26 veljača/VRH_6284-01.jpeg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, na poziv francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, sudjelovao je danas u Parizu na sastanku na vrhu šefova država ili vlada na temu potpore Ukrajini, odakle je poručio kako je cilj današnjeg skupa pružanje daljnje snažne podrške Ukrajini, žrtvi ruske agresije, čija borba za slobodu traje već dvije godine tijekom kojih je Hrvatska u više navrata i sama pružila pomoć napadnutoj zemlji.

U tom kontekstu podsjetio je da je prije nekoliko tjedana u Bruxellesu dogovoren paket od 50 milijardi eura potpore Ukrajini za ekonomsko i socijalno funkcioniranje zemlje.

''Danas je ovdje fokus na vojnoj pomoći gdje svaka od zemalja daje svoj doprinos. Hrvatska je tu potporu odlukama hrvatske Vlade dala već u niz navrata i ona je vrlo konkretna, operativna i korisna'', rekao je Plenković.

Zelenski apelirao da se ne posustane u podršci Ukrajini

Na sastanku, dodao je premijer u izjavi medijima, ukrajinski predsjednik Zelenski apelirao je da se ne posustane s tom podrškom koja značajno pomaže herojskim naporima ukrajinskog naroda, vojnika i vodstva zemlje u obrani svog teritorija i slobode.

Upitan o ugrozama za europsku sigurnost, Plenković je rekao da se u svjetlu ovakvog dvogodišnjeg rata na teritoriju Europe, svakako može govoriti o posljedicama za sigurnosnu arhitekturu i globalno upravljanje, a također i o ekonomskim, energetskim, socijalnim  i inflatornim posljedicama. 

''Sve vlade članica EU suočavale su se sa sličnim izazovima. Hrvatska Vlada vodila je politiku snažnog državnog intervencionizma, spriječila tisuće otpuštanja, valove stečajeva, osigurala egzistenciju hrvatskim obiteljima i kroz ovu veliku krizu išli smo s ciljem očuvanja socijalne kohezije što nam je bilo najvažnije. Pritom smo dali poruku solidarnosti prijateljskom ukrajinskom narodu na sve moguće načine'', kazao je premijer i dodao da je cilj današnje konferencije daljnja mobilizacija svih da se pomogne Ukrajini.

Premijer je pritom podsjetio na raspravu iz prosinca 2022. o sudjelovanju Hrvatske u europskoj vojnoj misiji pomoći Ukrajini kada su za donošenje pozitivne odluke u Saboru nedostajala četiri glasa. 

''Nažalost, četiri glasa su nedostajala pa nismo na taj minimalni način participirali s nekoliko hrvatskih časnika u zapovjedništvu te misije u Njemačkoj i Poljskoj ili pak u obuci ukrajinskih vojnika od strane naših časnika u nekoj drugoj članici ili u prihvaćanju minimalnog broja ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj'', izrazio je žaljenje Plenković te dodao da je stoga Hrvatska vojnu potporu fokusirala na doniranje različite opreme ukrajinskoj vojsci i tako dala svoj doprinos kao članica EU i NATO saveza.

Jedinstveno hrvatsko iskustvo mirne reintegracije želimo prenijeti Ukrajincima

Odgovarajući na pitanje o njegovoj ključnoj današnjoj poruci u Parizu, premijer je kazao da mu je fokus bio na tri točke. Prva od njih je hrvatsko iskustvo, s obzirom da je naša zemlja, kao i Ukrajina, bila u teškoj situaciji početkom 90-ih, ali je unatoč svim okolnostima došla do velike pobijede u Domovinskom ratu, zahvaljujući snažnoj volji hrvatskog naroda i politici predsjednika Franje Tuđmana.

''To je iskustvo jedinstveno i želimo ga prenijeti Ukrajincima. To smo zagovarali niz godina, osobito od 2014. do 2022., Iskustvo mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja, za koje smo smatrali da je najbolji model za reintegriranje privremeno okupiranih ukrajinskih područja, zagovaramo već niz godina, osobito od 2014 do danas'', dodao je.

Druga poruka je kontekst ruske politike, ubojstvo Alekseja Navaljnog upravo na prvi dan održavanja Minhenske sigurnosne konferencije, što smatra nadasve simboličnom porukom Rusije, te na koji način se sve to reflektira na Zapad i politiku prema Rusiji.

Treće poruka odaslana danas iz Pariza je snažna vojna, ekonomska, financijska, humanitarna i politička potpora Ukrajini u kojoj Hrvatska značajno participira.

Stabilnost Europe izuzetno je bitna

Iako je današnji sastanak bio fokusiran isključivo na situaciji u Ukrajini nakon dvije godine ruske agresije, premijer je poručio da je stabilnost Europe izuzetno bitna.

''Hrvatska želi stabilnost u svojem susjedstvu te stoga podupiremo europski put i čvrsto integriranje naših susjeda i radimo na tome da u ožujku donesemo odluku o otvaranju pregovora s BiH za pristupanje Uniji'', poručio je Plenković te dodao da svi koji su sudjelovali na sastanku žele isto, a to su mir i potpora žrtvi ruske agresije.

Pisane vijesti