Plenković i Merkel: Potvrdili smo izvrsne odnose Hrvatske i Njemačke i otvorili mogućnosti daljnje intenzivne suradnje

  • Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/prosinac/12 prosinca/GUB_2582.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se danas, tijekom svog službenog posjeta Berlinu, sa saveznom kancelarkom Angelom Merkel. Nakon sastanka, u izjavama za medije, potvrdili su odličnu suradnju dviju zemalja.

„Imali smo vrlo sadržajne i kvalitetne razgovore koji su se prije svega fokusirali na još jednu potvrdu izvrsnih prijateljskih, političkih, gospodarskih i  kulturnih veza koje postoje između Savezne Republike Njemačke i Republike Hrvatske“, rekao je predsjednik Vlade Plenković i nastavio: „Njemačka  je jedan o naših ključnih vanjskotrgovinskih partnera, njemačke tvrtke i kompanije ulažu u Hrvatsku, veliki broj njemačkih turista svake godine posjećuje Hrvatsku. S druge strane, hrvatska zajednica u  Njemačkoj  broji oko 500.000 ljudi, neki su hrvatski državljani, neki nisu, koja svakodnevno pridonosi njemačkom društvu i gospodarstvu, istodobno  povratnim vezama, i razvoju hrvatskoga gospodarstva i hrvatskoga društva.

Suglasili smo se da je ove odnose  potrebno dalje nadgraditi u europskom kontekstu, u okviru intenzivnog dijaloga i komunikacije,  na svim razinama -  naših ministara i naših stručnih skupina, osobito onih koje će pridonijeti i daljnjem ulaganju i daljnjem jačanju ekonomskih veza.

Ono što je također posebno važno, iz moga kuta gledanja,  je zajednička ocjena da je potrebno poduprijeti zemlje jugoistoka Europe u njihovom procesu europskih reformi, posebno BiH na njezinom putu, što ste direktno mogli čuti od kancelarke  Merkel.

Hrvatska je spremna pomoći na tom putu sa svojim svježim iskustvom iz pregovaračkog procesa, ali i svojim položajem članice i Europske unije i Sjevernoatlantskog sporazuma, štiteći pritom jednakost sva tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine.

Također, razgovarali smo i o pripremama za Europsko vijeće, o pitanjima  koja se odnose na zajedničku migracijsku politiku Europske unije,  na niz drugih globalnih izazova s kojima smo suočeni, osobito o odnosima s Rusijom, kako da nađemo rješenje nakon nizozemskog referenduma o sporazumu i pridruživanju s Ukrajinom, pri čemu smatramo da idemo u dobrom smjeru kad je riječ o zajedničkom stajalištu Europskoga vijeća, kojeg ćemo, nadam se, održati svi zajedno u četvrtak, i koji će omogućiti stupanje na snagu ovog sporazuma. Ocjenjujem da je ovaj posjet, kao moj treći bilateralni posjet  u ovom mandatu, zaokružio aktivnosti u ovoj godini i da smo otvorili mogućnosti daljnje intenzivne suradnje koju ćemo njegovati i kroz susrete na Europskome vijeću  i kroz daljnje bilateralne kontakte“, zaključio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.
 
Savezna kancelarka Angela Merkel ocijenila je dobrim i konstruktivnim razgovore s predsjednikom Vlade Andejom Plenkovićem. Izrazila je zadovoljstvo što je Hrvatska stavila težište na gospodarstvo i financijsku politiku. „Mislim da je to dobro i važno za ljude u Hrvatskoj“, kazala je.  Naglasila je da su hrvatsko-njemački odnosi izvrsni. „Stotine tisuća Hrvata živi u Njemačkoj i oni su jedna vrsta mosta između dviju zemalja“, dodala je. Podsjetila je da Njemačka 1991. godine podržala Hrvatsku u proglašenju neovisnosti te pristupu NATO-u i Europskoj uniji. „Želimo biti dobar i važan partner Hrvatskoj“, naglasila je.
 
Kancelarka Merkel je ponovila da su bilateralni odnosi izvrsni te da o otvorenim pitanjima, ako ona postoje, treba razgovarati. Kazala je i da obje zemlje zastupaju ista mišljenja oko stanja u Ukrajini te o migracijskoj politici. Istaknula je da su razgovarali i o Bosni i Hercegovini i njezinom putu u Europsku uniju. 

Foto: Vlada Savezne Republike Njemačke



Pisane vijesti | Andrej Plenković