Plenković i Schmidt o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, europskom putu zemlje i Izbornom zakonu

  • Slika /Vijesti/2021/rujan/21 rujna/8.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima Visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Visoki predstavnik Schmidt i predsjednik Vlade Plenković razmijenili su mišljenja o trenutnim političkim trendovima i kretanjima u Bosni i Hercegovini i na zapadnom Balkanu, s naglaskom na euroatlantske integracije, reformski put te ekonomski i socijalni razvoj BiH. Predsjednik Vlade Plenković čestitao je Christianu Schmidtu na preuzimanju dužnosti Visokog predstavnika te mu izrazio podršku u njegovom radu.
 
Razgovarali su i o procesu promjene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, za koju je potrebno postizanje što skorijeg konsenzusa svih političkih dionika.
 
Predsjednik Vlade Plenković založio se za promjene Izbornog zakona kako bi se osigurala jednakopravnost i legitimna zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u BiH, osobito Hrvata.
 
Visoki predstavnik Schmidt naglasio je potrebu jačanja funkcionalnosti institucija kroz pojačani angažman svih političkih aktera u BiH, uz potporu međunarodne zajednice. Funkcionalnost je, naglasio je on, nužan preduvjet kako bi ta zemlja izašla iz faze međunarodnog nadzora i napredovala na putu prema Europskoj uniji.
 
Predsjednik Vlade Plenković poručio je da je Hrvatska na razini EU-a najsnažniji zagovaratelj nastavka europskog puta BiH.
 
Visoki predstavnik Schmidt zahvalio je premijeru Plenkoviću na zalaganju Hrvatske i njenoj potpori težnjama Bosne i Hercegovine i drugih zemalja u susjedstvu da se priključe EU.

Pisane vijesti | Andrej Plenković