Plenković: I u kriznoj situaciji bez presedana osigurali smo porast zaposlenih

Slika /Vijesti/2020/07 Srpanj/02 srpnja/235. sjednica VRH_2.jpg

Na početku današnje 239. sjednice Vlade, premijer Andrej Plenković zahvalio je ministru rada i mirovinskoga sustava Aladroviću, kao i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje na podacima iz kojih je vidljivo da je Vlada u proteklih nekoliko mjeseci, od ožujka do lipnja, za radnike i poslodavce u privatnom sektoru, isplatila, 5,6 milijardi kuna naknada, čime je omogućeno da na poslu ostane 600.000 radnika te da 100.000 poslodavaca nastavi svoje poslovanje.

Vlada je nastavila s učinkovitim mjerama za radnike i poslodavce

"Taj je podatak najbolji dokaz učinkovitosti mjera koje je Vlada donijela, u odnosu na trenutak prije početka restriktivnih mjera zbog Covida 19. Imali smo tada 1.542.328 osiguranika. Najrecentniji podaci, četiri mjeseca kasnije, kažu da imamo 1.544.562, za nešto više od dvije tisuće osiguranika više", istaknuo je Plenković, dodajući da jedino u ovom trenutku bilježimo veći broj naših sugrađana koji su nezaposleni i to zbog smanjenog zapošljavanja u vrijeme turističke sezone, što je također uzročno-posljedično vezano s tim okolnostima.

"Da nema ove pandemije korona virusa vjerojatno bismo danas imali najniži broj nezaposlenih uopće u našem mandatu", naglasio je Plenković koji smatra da ovim brojkama možemo biti zadovoljni.

"Također, nastavili smo s novim mjerama skraćenog radnog vremena, to je potpora do najviše dvije tisuće kuna mjesečno, koja vrijedi od 1. lipnja do 31. prosinca Mjera se naslanja i na koncept instrumenta SURE za kojeg smo prije nekoliko tjedana izdvojili 95 milijuna jamstva koje možemo oplemeniti do iznosa od tri milijarde kuna kako bismo također pomogli zadržavanje radnih mjesta", pojasnio je i dodao da se  ona ne odnosi samo na one poslodavce koji imaju deset i više radnika, nego je putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje  koncipirana i posebna mjera za mikropoduzetnike sa devet radnika.

"U međuvremenu smo zaokružili i dva zajma za Svjetsku banku od 300 milijuna dolara makrofinancijske pomoći, dakle direktna pomoć proračunu u kontekstu Covida 19 i 200 milijuna dolara za obnovu grada Zagreba od potresa i to obrazovnih i zdravstvenih institucija", napomenuo je predsjednik Vlade.

Pohvale za uspješno predsjedanje Europskim vijećem

"Prije dva dana, završilo je naše prvo predsjedanje Vijećem EU", nastavio je, zahvaljujući svima koji su radili višegodišnjoj pripremi predsjedanja, a potom i na posljednjih šest mjeseci maksimalnog angažmana.

"Proteklih sam dana obavio dosta razgovora i sa predsjednicom Komisije, sa predsjednicima parlamenta i Vijeća, s kancelarkom Merkel koja je od nas preuzela predsjedanje. Ministar vanjskih i europskih poslova Grlić-Radman jučer je sa svojim kolegom Heikom Maasom u Berlinu imao i  formalnu primopredaju. Zaista smo od svih njih dobili priznanje za angažman u do sada neviđenim okolnostima bez presedana. Niti jednoj zemlji se nije dogodilo ovo što se dogodilo nama, u sedamdeset godina povijesti rada Unije, da su praktički bili prekinuti susreti na političkoj razini, što u Bruxellesu, što u Luxembourgu, što u  Strasbourgu, kao i  ogroman broj događaja koje smo bili planirali da se održe u Zagrebu i da na taj način dodatno upoznamo hrvatsku javnost s onim što je Europska unija, koji je naš položaj u njoj i na koji način da idemo dalje", poručio je.

"Ono što je dobro, mislim da su se za našeg predsjedanja postigli enormni iskoraci u našem odgovoru na Covid 19, bilo da su bili javnozdravstvenog karaktera, bilo da su bili karaktera koji se odnosi na ekonomsku i financijsku stranu pomoć", smatra Plenković.

"Također, i na sve ono što se odnosi na slobodu kretanja, Schengen, na granice, na međusobnu suradnju država članica, i u konačnici, na rad svih formacija Vijeća od obrazovanja primjerice, gdje su se toliko brzo dijelile informacije kako da tko reagira", nastavio je Plenković i ponovio da smo bili najbrži i najučinkovitiji od svih.

"Prvi smo bili i u načinu nastave putem televizije i online nastavi, održali smo maturu i završili školsku godinu, pokazavši kako u izvanrednim okolnostima možemo osigurati kvalitetno funkcioniranje", kazao je Plenković i zahvalio Divjak i cijelom sustavu hrvatskog obrazovanja što smo to uspjeli odraditi na kvalitetan način i u nezavidnim okolnostima.

Ispunjen Akcijski plan za ERM2

Podsjetio je da je Vlada radila i na nekim dosjeima koji su ne samo europskog, nego i hrvatskog karaktera u kontekstu Europske unije.

Izdvojio je na ispunjen Akcijski plan za Europski tečajni mehanizam 2.

"Očekujemo već idućega tjedna, da se  na razini eurogrupe uzme u obzir sve ovo što smo napravili, gdje se i svi vi pridonijeli da Hrvatska krene ka idućoj fazi procesa uvođenja eura u skladu s našom strategijom usvojenom u svibnju", naglasio je.

Sredstva za obnovu Zagreba i okolnih mjesta nakon potresa, osiguravamo kroz nacionalne i međunarodne okvire

"Danas smo ministrica Obuljen, ministar Banožić i ja, kao i državni tajnik Uhlir bili na konferenciji na Građevinskom fakultetu posvećenoj aktivnostima u vezi s obnovom  grada Zagreba i dijelova Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije  od potresa. Izložili smo sve napore koje smo do sada učinili, predstavili sve  što smo napravili na izradi zakona, interventnim mjerama, kao i ono što radimo na izvorima financiranja za razdoblje pred nama gdje ćemo u svim tim nastojanjima učiniti sve da se dođe do što šireg konsenzusa svih aktera. Jer radi se o  dugoročnom procesu obnove grada. Utvrđene su štete od 86 milijardi kuna, što su ogromne štete, to je 60% hrvatskoga proračuna na godišnjoj razini!", napomenuo je Plenković, dodajući da će Vlada  nastojati da se sredstva osiguraju i kroz nacionalne, ali i kroz međunarodne okvire, gdje  očekujemo potporu Svjetske banke i Europskoga fonda solidarnosti. 



Pisane vijesti | Andrej Plenković