Plenković: Inzistirat ćemo na pravednom i brzom procesu i zaštiti sigurnosti naših državljana pritvorenih u Grčkoj

Slika /Vijesti/2023/Kolovoz/15 kolovoza/fah13_rijeka_vela_gospa.jpg

Potpora, pomoć i angažman hrvatske države i diplomacije u slučaju hrvatskih državljana pritvorenih u Grčkoj nakon navijačkih nereda prošloga tjedna su maksimalni i ispravni od prvoga dana, poručio je danas premijer Plenković. Naglasio je pritom kako je važno imati na umu da je taj cijeli slučaj u rukama grčkoga pravosuđa, a ne grčke izvršne vlasti. Upozorio je da poruke koje šalje predsjednik Republike Zoran Milanović ondje nisu dobro primljene te da će našim državljanima štetiti.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, nakon Svete mise u povodu blagdana Velike Gospe na Trsatu, u razgovoru s novinarima osvrnuo se na nekoliko drugih aktualnih tema kao što su Zakon o trgovini te situacija vezana uz hrvatske državljane koji su nakon navijačkih nereda pritvoreni u Grčkoj.

Govoreći o Zakonu o trgovini podsjetio je da je reguliranje rada nedjeljom bilo jedno od ključnih izbornih obećanja.

„Zakon o trgovini je dugo raspravljan. Konzultirane su sve moguće ciljne skupine, svi partneri, sindikati, poslodavci, provedena je javna rasprava. S obzirom da je Hrvatska turistička zemlja, našli smo jedan model u kojem se dobro balansira poslovni i privatni život, a sa 16 radnih nedjelja praktički smo omogućili da sve destinacije mahom na obali mogu biti organizirane tako da rade trgovine dok traje udarna sezona od 1. lipnja do 1. listopada“, naglasio je.

Što se tiče proglašavanja sajamskih dana, premijer Plenković ne vidi to kao nekakvo doskakanje ili korištenje rupe u zakonu.

„Obrnuto, to je predviđeno zakonom, mi smo o tome razmišljali“, dodao je.

Vjeruje, kazao je, kako će se sve brzo posložiti i da će se hrvatski građani vrlo brzo naviknuti na to da se nedjelja posveti sebi i obitelji, ne nužno u trgovačkim centrima, kao što su se navikli brojni drugi u Austriji, Sloveniji, Njemačkoj, Francuskoj i tako dalje.

Huliganizam treba snažno osuditi, a našim državljanima ćemo pomoći

Osvrnuo se potom na situaciju s pritvorenim hrvatskim državljanima u Grčkoj nakon navijačkih nereda u Ateni prošlog tjedna.

Podsjetio je najprije da je UEFA zabranila gostujućim navijačima ulazak na stadion na utakmicu koja je trebala biti održana između AEK-a i Dinama u Ateni.

„Dio naših državljana otišao je u svojoj organizaciji, a hrvatska policija je o tome obavijestila i crnogorsku i srpsku i albansku i grčku policiju, dakle bili su upozoreni da bi se moglo dogoditi da jedna skupina ljudi dođe u Grčku, koja je očito išla dolje ne gledati utakmicu nego se sukobiti s navijačima AEK-a“, kazao je premijer.

I danas je još jednom snažno osudio huliganizam rekavši kako je potrebno uspravno stati oko ključnih vrijednosti u društvu i izrazivši žaljenje da se to uopće dogodilo, što je kazao i grčkom premijeru Mitsotakisu.

Naglasio je da su svi nadležni ministri, kao i hrvatska diplomacija, u stalnom kontaktu sa svojim grčkim kolegama, a hrvatsko veleposlanstvo i konzularni uredi stalno su na raspolaganju svim pritvorenim hrvatskim državljanima.

 „Ja sam kontaktirao kolegu Mitsotakisa i zatražio da nam grčka država zajamči sigurnost naših građana u grčkim zatvorima. Na tome ćemo inzistirati, kao i na pravednom i brzom procesu“, kazao je predsjednik Vlade.

Maksimalna potpora i angažman hrvatske države i diplomacije

Podsjetio je da su prema grčkom zakonu hrvatski državljani optuženi za tri djela – udruživanje u kriminalnu organizaciju, nanošenje ozljeda i prouzrokovanje materijalne štete, kazavši da su to ozbiljna djela koja im se stavljaju na teret.

Uvjeren je, dodao je, kako onih koji su eventualno povezani s radnjama koje su nažalost dovele do smrti grčkog navijača ne može biti 100 i stoga apelira na grčke vlasti da što brže i efikasnije provedu postupak i da se velika većina hrvatskih državljana deportira u Hrvatsku.

Naglasio je pritom kako je važno imati na umu da je taj cijeli slučaj u rukama grčkoga pravosuđa, a ne grčke izvršne vlasti.

„Sva pomoć, potpora i angažman hrvatske države i hrvatske diplomacije je maksimalan i tu s indignacijom odbacujem sve ove teze koje postoje u medijskom eteru da se hrvatska država ne brine za svoje državljane. Obrnuto! Brinemo se od prvog trenutka i to konzistentno i jedino ispravno kako treba“, poručio je predsjednik Vlade.

Bilo bi dobro da roditelji pritvorenih u Grčkoj Milanovića zamole da im više ovako ne pomaže

Za razliku od predsjednika Republike Milanovića, dodao je, to ne čine na način da vrijeđaju grčko pravosuđe.

Milanovićeve izjave, upozorio je, koliko god mogu naići na odobravanje nekoga tko se solidarizira s hrvatskim državljanima pritvorenima u Grčkoj, će im štetiti.

Pojasnio je da Hrvatska u ovom trenutku treba razumijevanje grčke strane i svih institucija vlasti, a Milanović šalje poruke koje su tamo jako loše primljene i doživljene.

„Bilo bi dobro da, kao što su roditelji naših državljana meni pisali da im pomognemo, a ja to činim i pomažem, njega možda zamole da im ne pomaže više. Što im on bude više ovako pomagao, to će im sinovi vjerojatno duže biti u grčkim pritvorima“, poručio je premijer Plenković.

Dodao je kako ta pomoć treba biti konstruktivna, a ne na način na koji to radi Milanović.

„On dođe svako malo i demagoški opali po grčkom sudstvu. Super! Siguran sam da će grčki suci sad kad ih je on tako opalio biti benevolentni kada budu odlučivali o našim državljanima u daljnjem postupku“, kazao je premijer naglasivši da je kod predsjednika Republike uvijek ista metodologija, o kojoj god temi da se radi.

Hrvatskoj je nanesena reputacijska šteta, a Grčkoj smo prije samo mjesec dana pomagali u gašenju strašnih požara

Naravno, dodao je, kako svi razumiju apel roditelja koji bi htjeli da im se djeca što prije vrate u Hrvatsku, ali treba realno sagledati stvari.

Vlada je protiv nasilja, naglasio je, jer misli da je to loše i za Hrvatsku i za našu reputaciju te za sve ono što bi sport trebao biti.

Ovakva situacija sigurno nije pridonijela reputaciji Hrvatske, a brojni su hrvatski turisti već u Grčkoj doživjeli neugodnosti i pitaju se jesu li tamo sigurni.

To su posljedice reputacijske štete u Grčkoj, zemlji kojoj je Hrvatska prije samo mjesec dana pomogla slanjem kanadera i vojske u borbi protiv strašnih požara.

„To je ona vrsta odnosa koju mi gajimo s Grčkom, nama prijateljskom zemljom. A ovo je sve suprotno od toga, ali ćemo pomoći“, poručio je.

Dodao je da je državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova primila skupinu roditelja pritvorenih hrvatskih državljana prije dva dana i objasnila im sve što se poduzima kako bi im se pomoglo.

Upitan što očekuje od večerašnje utakmice Dinama i AEK-a u Zagrebu, i sa sportskog i sa sigurnosnog aspekta, premijer Plenković kazao je da će pobijediti bolji, a on se nada da će to biti Dinamo.

Što se tiče sigurnosti, kazao je da su sigurnosne mjere na najvišoj razini te da će tako i hrvatska policija odraditi svoj posao.

Moramo razdvojiti navijače i sport od huliganizma i divljaštva

Novinare je zanimalo može li ovaj slučaj u Grčkoj biti prekretnica u hrvatskom rješavanju problema huliganizma.

Premijer Plenković ustvrdio je da se sigurnosni aspekt podiže stalno, a policija, ali i obrazovni sustav, ulažu goleme napore kako bi se prevenirali ovakvi slučajevi koji nikome ne donose nikakve koristi, već samo pričinjaju štetu.

„Moramo razdvojiti navijače i sport, u ovom slučaju nogomet, od huliganizma, divljaštva i tuča“, poručio je i dodao da Hrvatskoj, koja je svjetska nogometna velesila, sigurno nije na čast da sad ima imidž u nogometnom svijetu s navijačima koji su se u Grčku išli tući, a pritom je jedna osoba smrtno stradala.

Naglasio je da su izjave Vlade, Hrvatskog nogometnog saveza i Dinama, nakon nasilja u Grčkoj, bile vrlo slične te ponovio kako će država pomoći onima koji su pritvoreni u Grčkoj, uz snažnu osudu nasilja.

Još je jednom kao potpuno neutemeljene odbacio neke političke izjave da se hrvatska država nije dovoljno angažirala.

„Oni čine sve da bi se ta teza politički primila, ali neće se primiti jer je istina suprotna“, zaključio je.
 

Pisane vijesti