Plenković: Istražna povjerenstva posvećena su konkretnoj temi, prijedlog oporbe odudara od prakse

Slika /Vijesti/2020/10 listopad/06 listopad/8.jpg

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u izjavi medijima danas je kazao da HDZ neće podržati prijedlog oporbe o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva s ovlastima koje bi, prema prijedlogu, to povjerenstvo imalo jer su preširoka i nedovoljno precizna. Ovako kako je koncipirano, prema prvom pogledu, to izlazi iz onih okvira koja su predviđena zakonom, poručio je.

O prijedlogu oporbe o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva, predsjednik Vlade Plenković je izdvojio da takav prijedlog odudara od dosadašnje prakse rada istražnih povjerenstava.

„Temeljem zakona, koji postoji skoro 25 godina, obično su istražna povjerenstva posvećena jednoj konkretnoj temi“, pojasnio je.

O prijedlogu oporbe Plenković je rekao da je otprilike kao da se radi neka radna skupina koja bi trebala pokriti institucionalno-zakonski okvir pravosuđa, sigurnosno-obavještajnih agencija, borbe protiv korupcije i funkcioniranja tijela državne vlasti.

„Po meni, daleko preširoko i nedovoljno precizno. Neka od pitanja su legitimna, ali istodobno oporba koja je bila pometena na izborima – a tu mislim i na lijevu i na krajnje desnu oporbu – sada bi pokretala inicijative kao da naša pravosudna tijela, u ovom slučaju DORH, USKOK i policija, uopće ne rade“, kazao je.

DORH, USKOK i policija rade zakonito

Naglasio da cijelo vrijeme DORH, USKOK i policija rade zakonito.

„Imamo jedno nevjerojatno iščuđavanje brojnih aktera da ta tijela rade po zakonu i rade svoj posao“, ocijenio je.

Poručio je da će vidjeti hoće li oporba iskoristiti činjenicu da imaju predsjedavajućeg Nacionalnog odbora za borbu protiv korupcije, predsjednika Odbora za nacionalnu sigurnost i predsjednika Odbora za pravosuđe.

„U svakom slučaju, ovako kako je koncipirano, prema prvom pogledu to izlazi iz onih okvira koja su predviđena zakonom“, kazao je.

Premijer Plenković je rekao da postoji politički cilj pa se traži jedno sredstvo koje ima zanimljivo ime pa da onda istaknuti oporbenjaci imaju ulogu.

„Istodobno se ti isti čude čudom da DORH, policija i USKOK rade po zakonu“, dodao je.

Vlada se bavi bitnim stvarima

Novinare je zanimalo smatra li predsjednika RH Zorana Milanovića svojevrsnim pokroviteljem takve ideje.

„Ponovit ću, da sam ja izgovorio, kao predsjednik Vlade ili predsjednik HDZ-a, 10 posto ovoga što je on izgovorio prema sudstvu, DORH-u i policiji – o ovima koji su ga birali i podržavali da ne govorim – imali bismo revoluciju“, kazao je.

Plenković je istaknuo da se u svim komentarima kao notorno uzima da je ugrožena nacionalna sigurnost zbog imenovanja čelnog čovjeka Janafa.

„Pitam – koja nacionalna sigurnost? Što je to ugroženo? Je li nafta išla naftovodom – jest. Jesu li spremnici sigurni – jesu. O čemu se ovdje radi? Radi se o nekakvim nabavama u okviru jednog društva u državnom vlasništvu i o tome je li netko nekome nešto pogodovao“, ustvrdio je.

Plenković je dodao da se time bavi DORH, policija i USKOK. „I točka. To je cijela filozofija ove cijele teme“, prisnažio je.

Plenković je rekao da se s predsjednikom RH Milanovićem nije vidio, a na pitanje je li se Vlada distancirala od Milanovićevih istupa, odgovora da se Vlada bavi bitnim stvarima upravljanja državom, a da Milanovićev "performans" promatra.

Grbin pada na ispitu

Smatra i kako bi DORH pedagoški trebao javnosti objasniti što je kazneni postupak - zbog "čuđenja u svijetu", koje je, dodao je, primijetio i kod novoizabranog predsjednika SDP-a Peđe Grbina.

“Vidim da i novi predsjednik SDP-a, on kao pravnik, on sigurno zna da ja nešto znam zato jer je valjda tako bilo u vremenu Milanovićeve vlade. Čovjek pada na ispitu, odmah pada na ispitu”, kazao je Plenković.

Uz napomenu da se ne radi o pritisku već o sugestiji, Plenković je kazao da bi ta jedna DORH-ova informativna presica, jedan napor prema javnosti da se objasni što DORH, USKOK i policija rade, bila jako blagotvorna na ukupnost procesa u političkoj areni.

Izvijestio je da je saborski zastupnik Josip Đakić koji se nalazi na bolničkom liječenju zbog zaraze koronavirusom, sam ponudio svoj mandat u mirovanje, ali i dodao da u ovom trenutku za to nema razloga.

Predsjednik Vlade Plenković rekao je i da saborski zastupnik Mato Čičak ima zadaću javnosti odgovoriti na svaki upit koji mu se postavi.

Izvor: Hina/Vlada

Pisane vijesti