Plenković izrazio sućut Orbanu nakon pada mađarskog helikoptera

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je sućut mađarskom kolegi Viktoru Orbanu nakon pada mađarskog helikoptera u srijedu kada su poginule dvije osobe, a za trećom se još traga.

"Nakon pada mađarskog vojnog helikoptera na području Šibensko-kninske županije, u telefonskom razgovoru izrazio sam sućut mađarskom premijeru Viktoru Orbanu", napisao je Plenković na Twitteru kasno u srijedu.

"Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i Oružane snage RH i sve nadležne službe reagirale su žurno tijekom dana te će se nastaviti istraga kako bi se utvrdile okolnosti nesreće", dodao je.

Mađarski helikopter Griffon koji se nalazio na obuci u Hrvatskoj srušio se u srijedu oko 12 sati u blizini Drniša, kod Pakovog Sela, na povratku sa zadaće na matični aerodrom u Zemuniku Donjem, naveli su ranije iz MORH-a.

U padu helikoptera su smrtno stradala dva člana posade, za trećim se još uvijek traga, a uskoro kreće istraga.

Banožić: Duboko suosjećamo s obiteljima i prijateljima stradalih pilota

U vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku jučer je održana konferencija za medije u povodu pada helikoptera mađarskog ratnog zrakoplovstva.

Ministar obrane Mario Banožić izrazio je u ime Ministarstva obrane i u svoje osobno ime izraze duboke sućuti obiteljima poginulih mađarskih zrakoplovaca, njihovim kolegama i mađarskim dužnosnicima.

“Izraze sućuti uputio sam i mađarskom ministru obrane Kristófu Szalay-Bobrovniczkyu. Danas je za sve nas težak dan, sve nas je pogodio ovaj tragičan događaj”, rekao je ministar te dodao kako bi istraga ove nesreće trebala dati jasne odgovore na pitanja što se točno dogodilo.
“U komunikaciji smo s mađarskim ministarstvom obrane i dat ćemo im potpunu podršku u svemu što će biti potrebno kako bi se došlo do odgovora”, poručio je ministar.

Potraga za trećim članom posade

Mađarski helikopter srušio se oko 12 sati u blizini Drniša, kod Pakovog Sela, na povratku sa zadaće na matični aerodrom u Zemuniku Donjem. U padu helikoptera smrtno su stradala dva člana posade, a za trećim se još uvijek traga.

U akciju potrage su odmah upućeni avion Pilatus PC-9 i helikopter Mi-171Sh Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s timom za traganje.

Uz pripadnike OSRH, u akciji potrage i spašavanja sudjeluju i operativne snage sustava civilne zaštite. U potrazi sudjeluju pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite, djelatnici Ravnateljstva civilne zaštite, policijski službenici te vatrogasci i pripadnici HGSS-a s područja Šibensko-kninske županije. Državna intervencijska postrojba civilne zaštite osigurava 3D snimanje mjesta događaja dronom te pruža logističku potporu iz zapovjedno-komunikacijskog vozila.

Izvor: Hina/MORH/Vlada
 

Pisane vijesti