Plenković: Kombinacijom nacionalnih i europskih demografskih mjera želimo preokrenuti trendove

  • Slika /Vijesti/2020/02 veljača/16 veljače/IMG-4e4a8ef4bdde81922eaeb36b5ab46f80-V.jpg

Drugog dana boravka na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji, predsjednik Vlade Plenković sastao sa saveznom ministricom obrane Savezne Republike Njemačke Annegret Kramp-Karrenbauer, s bivšim predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenko te s potpredsjednikom Googlea za globalne poslove i glavnim direktorom za pravne poslove Kentom Walkerom.

Predsjednik Vlade je na kraju svog boravka u Münchenu sudjelovao  i na svetoj misi u Crkvi sv. Mihovila koju je predvodio župnik fra Petar Klapež, voditelj Hrvatske katoličke župe u Münchenu. Nakon toga je dao izjavu za medije.

"Europa koja štiti" jedan je od prioriteta hrvatskoga predsjedanja

Kazao je da je "Europa koja štiti" također  jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja Europskom unijom te da je na panelu na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji govorio o planovima za otvaranje strateškog dokumenta u području pravne slobode i sigurnosti kojeg Hrvatska radi zajedno sa drugim članicama i koji treba osnažiti sve mehanizme unutarnje sigurnosti Europske unije.

Izvrsna suradnja s Njemačkom u domeni obrane

Rekao je i da je nakon panela imao niz bilateralnih sastanaka te naveo susret sa saveznom ministricom obrane Savezne Republike Njemačke Annegret Kramp-Karrenbauer, na kojem se evocirala izvrsna suradnja u domeni obrane između Hrvatske i Njemačke. Podsjetio je i da je njemačka ministrica obrane prije nepuna tri mjeseca posjetila Hrvatsku.
Predsjednik Vlade sastao se i s bivšim predsjednikom Ukrajine Petrom Porošenkom, za kojeg je kazao da je i dalje zainteresiran za dobre odnose s Hrvatskom, ali i za napredak europskoga procesa i reformi u Ukrajini.

Pitanje digitalnog oporezivanje treba rješavati zajednički a ne pojedinačno

S potpredsjednikom Googlea za globalne poslove i glavnim direktorom za pravne poslove Kentom Walkerom  Plenković je razgovarao o jednoj od ključnih tema hrvatskoga predsjedanja – digitalnom oporezivanju,  o kojem su vođeni razgovori i sa Timom Cookom iz Applea u Davosu. 

"Ono što je najvažnije je da bi ovo pitanje trebalo rješavati zajednički s kompanijama koje dolaze iz SAD-a, a praktički je riječ o Googleu, Appleu, Facebooku, Amazonu i Microsoftu, te pronaći globalno rješenje kroz OECD", ističe Plenković koji to smatra najboljim putem, te je na tom tragu  razgovarao i sa povjerenikom Hoganom i s glavnim tajnikom OECD-a Angelom Gurriom.

Demografsku revitalizaciju snažno smo pozicionirali ne samo nacionalno, nego i na europskoj razini

Predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo dvodnevnim boravkom u Münchenu, a osobito ga je razveselilo  sudjelovanje na svetoj misi na kojoj je susreo mnogo Hrvata, predstavnika hrvatskog iseljeništva koji žive u Bavarskoj i s kojima hrvatska Vlada održava stalne kontakte.

Novinare je zanimalo čini li Vlada što po pitanju njihovog povratka u domovinu u okviru demografske revitalizacije.
"Ne samo na nacionalnoj razini, jer mi smo temu demografske revitalizacije snažno pozicionirali u stratešku agendu  EU 2019.—2024.", odgovorio je Plenković.
Poručio je da će hrvatska povjerenica i potpredsjednica  u Europskoj komisiji Dubravka Šuica imati upravo tu zadaću da gleda koji su paketi nacionalnih politika dobro funkcionirali u zemljama poput Hrvatske.

”Pola država u Europskoj uniji imaju problem s negativnim prirodnim priraštajem. Kada se to u zemljama Srednje i Istočne Europe pomiješa s mogućnošću slobode kretanja, bez kvota i dozvola, onda se to osjeti. Stoga i jest naša zadaća, i u pregovorima ovoga tjedna, naglasiti pitanje kohezije za nove države članice. Kohezijska politika mora državama poput Hrvatske omogućiti da napreduju i da love korak s onima koje su razvijenije", naglasio je.

"Što se naših mjera tiče, demografske i socijalne politike, politike stambenog kreditiranja, poreznog rasterećenja, otvaranja prema mladima i mladim obiteljima, s njima ćemo nastaviti  i vjerujemo da će sve to zajedno promijeniti trendove", zaključio je predsjednik Vlade
.  
Na javnim dužnostima  zaboraviti na privatno, poruka je borbe protiv korupcije

Upitan o nedavnoj poruci da se na javnim dužnostima mora zaboraviti na privatno, predsjednik Vlade Plenković kazao je da poruka iz Kneževog dvora  - oblite privatorum, publica curate predstavlja načelo kojim se političari moraju voditi prilikom obnašanja javnih dužnosti.

"Ta poruka borbe protiv korupcije, borbe protiv kriminala i svih negativnih pojava u hrvatskom društvu, treba biti zadaća i Vlade u političkom smislu, ali prije svega, nadležnih tijela – Državnog odvjetništva i policije. Mi smo stvorili vrlo dobre zakonske okvire, imamo Akcijski plan za borbu protiv korupcije. Ostvareno je 83 posto mjera, dosta toga se napravilo no uvijek postoje određeni slučajevi koji daju opću percepciju koja nekada kod hrvatskih građana, često i s pravom, ostavlja dojam da ta borba mora biti snažnija. To će biti naša važna zadaća u idućem mandatu",  zaključio je Plenković.
 

Pisane vijesti