Plenković: Kontinuirano komuniciramo s onima koji rade na suzbijanju i gašenju požara. Vlada je angažirana sto posto

Slika /Vijesti/2017/08 kolovoz/23 kolovoza/IMG_4369.JPG

Po završetku sudjelovanja na 70. Međunarodnom sastanku predsjednika Europske udruge studenata prava (ELSA) koji se održava u Zagrebu, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković dao je izjavu za medije.

Izrazio je zadovoljstvo što su studenti Europske udruge studenata prava (ELSA) iz Hrvatske organizirali međunarodni sastanak svih predsjednika u Zagrebu, na kojem sudjeluje 40-ak mladih ljudi iz brojnih europskih zemalja, koji su angažirani u nepolitičkoj organizaciji koja promovira suradnju studenata prava, akademske aktivnosti, razmjenu prakse i brojne stručne seminare i konferencije o raznim granama prava. 
 
„Vjerujem da će im ovo iskustvo pridonijeti da budu izvrsni profesionalci sa senzibilitetom i za europsko pravo i međunarodno pravo, ali i općenito za globalni kontekst brojnih izazova s kojima se mladi danas suočavaju“, kazao je.  
 
Predsjednik Vlade podsjetio je da je za vrijeme studija na Pravnom fakultetu i sam bio predsjednik ove organizacije na razini Zagreba i Hrvatske, ali i na međunarodnoj razini. Smatra da je iskustvo stečeno u Europskoj udruzi studenata prava (ELSA) korisno za kasniji profesionalni, ali i politički angažman. 
 
Predsjednik Vlade osvrnuo se i na požare u srednjoj Dalmaciji. Kazao je da je od ministara Damira Krstičevića, Davora Božinovića i Olega Butkovića tražio da budu s ljudima u županijama koje su zahvatili požari. Dodao je da je i ravnatelj DUZS-a Draga Lozančić također na terenu. 
 
„U stalnom smo kontaktu sa svim našim vatrogasnim postrojbama po županijama i želim još jedanput zahvaliti svima na velikom trudu i angažmanu“, istaknuo je predsjednik Vlade. 
 
Kazao je da će Vlada donijeti odluku da se svim pilotima i mehaničarima da posebna nagrada za brojne letove koje su uradili ovih dana, naglasivši da sve službe čine maksimalne napore kako bi se ova situacija s velikim brojem požara što kvalitetnije sanirala. 
 
Predsjednik Vlade izvijestio je da je dao poseban nalog ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću da se detaljno istraže uzroci požara jer postoje indicije da je dio požara podmetnut namjerno. 
 
„Temeljitu analizu napravit ćemo nakon sezone i vidjeti kako se prevencija, prije svega, može bolje organizirati u idućoj godini“, poručio je. 
 
Predsjednik Vlade kazao je da je Vlada kontinuirano u komunikaciji s onima koji rade na suzbijanju i gašenju požara. 
 
,,Prema tome, Vlada je angažirana sto posto“, naglasio je Plenković. 
 
Na pitanje da se slučaju požara sve češće spominje i odgovornost Hrvatskih šuma te razmišlja li Vlada o tome da se postrože neki pravilnici, predsjednik Vlade je ponovio da će se napraviti cjelovita analiza kako bi se vidjelo što se tijekom jeseni, zime i proljeća može učiniti da se spriječe požari. 
 
„Ako to znači unaprjeđenje rada Hrvatskih šuma, mi ćemo i to učiniti. Mislim da je ovakva sezona požara, kakvu još nismo doživjeli, pravi trenutak da se napravi analiza. Svi oni koji su u bilo kojem segmentu nadležni morat će poboljšati svoju učinkovitost“, kazao je. 

Osvrnuvši se na obilježavanje  Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, predsjednik Vlade Plenković istaknuo je da je Vlada u svojoj današnjoj izjavi jasno poručila kako treba osuditi sva kršenja ljudskih prava, sve zločine počinjene za vrijeme totalitarnih i autoritarnih režima te doći do istine, dati zadovoljštinu obiteljima žrtava, suočiti se s prošlošću, raditi na edukaciji i kulturi sjećanja. 

„Ova Vlada i kroz rad Vijeća koje smo osnovali želi pridonijeti istini i pomirbi i onome što u hrvatskoj javnosti i politici može dovesti barem do jednog minimalnog konsenzusa“, istaknuo je. 

Predsjednik Vlade osudio je napad na Zdravka Mamića.
 
„Osuđujem napad, naravno, kao što bih osudio napad na bilo koga tko bi se našao u takvoj situaciji“, poručio je. 

Osvrnuo se i na odgodu poreza na nekretnine. Pojasnio je da stav njega kao predsjednika Vlade, a i Užeg kabineta da je potrebno dodatno informirati hrvatsku javnost o ovom porezu, implikacijama pa i mogućim kalkulacijama o eventualnim promjenama u odnosu na ono što građani sad plaćaju. 

„Kada se sve to dobro objasni, tada ćemo razmišljati o daljnjim koracima“, dodao je. 

Pojasnio je da ionako treba napraviti evidenciju nekretnina, ocijenivši kako ne vidi da će biti štete „od toga da se ažurira nešto što u ovom trenutku očito u brojnim jedinicama lokalne i područne samouprave nije potpuno“.

Predsjednik Vlade je ovom prilikom izvijestio da će do posjeta slovenskog premijera Mire Cerara Zagrebu doći kada stručne službe sve dogovore. Podsjetio je da će danas boraviti u Umagu i Savudriji, gdje će razgovarati s hrvatskim ribarima.
 
 
 

Pisane vijesti | Andrej Plenković